Kitört a pánik Hajdúszoboszlón: Aggódik a polgármester, elözönlik a várost Orbánék filippínó vendégmunkásai

Vendégmunkásoknak adják ki a neves termálszállót.

Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal töltötték meg Hajdúszoboszló egyik gyógyvizes szállodáját, amely egyébként a város legfőbb turisztikai célpontjának számító strandfürdő szomszédságában található – hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Hiába kérte a polgármester

Azt írták, annak ellenére tettek így, hogy a város polgármestere nyomatékosan kérte a helyieket arra, hogy ne alakítsák át munkásszállókká a turisztikai szálláshelyeket, azonban – jelezték – a budapesti követeléskezelő céget ez nem igazán érdekelte. A cég ráadásul nem csak a debreceni BMW-gyárnál dolgozó vendégmunkásokkal seftelt.

Kapcsolódó: Döntöttek: Mégis megcsapolja Debrecen vízvagyonát az Orbán-kormány az akkumulátorgyárak miatt

Százával érkeztek a városba a vendégmunkások, a helyiek félnek

A Hotel Aqua Blue hónapok óta telt házzal üzemel. A lap beszámolója szerint március végén is 200–220 építőmunkás foglalta el a szobákat és az apartmanokat. A Fülöp-szigetekről érkezett férfiakat egy török vállalat foglalkoztatja – naponta szállítják őket buszokkal a debreceni BMW-gyár építkezésére – írták.

Hangsúlyozták: a vendégmunkások jelenléte erőteljes riadalmat váltott ki a helyiekből, hiszen hosszú éveken át hallhatták ők is Orbán Viktor kormányának „migránsveszélyről” szóló hangulatkeltő uszításait. Czeglédi Gyula polgármester tavaly júliusban felszólította a szállástulajdonosokat, ne fogadjanak be vendégmunkásokat, és ne alakítsák munkásszállóvá a panzióikat.

Kapcsolódó: Áll a bál: Kitört a botrány a vendégmunkások miatt, nekirontott az Orbán-kormánynak a fideszes polgármester (+videó)

A rendőrkapitány ígéretet tett rá, fokozott figyelmet fog fordítani a vendégmunkásokra,

hogy a polgárok továbbra is biztonságban érezhessék magukat (!).

Emlékeztettek, a hajdúszoboszlói képviselő-testület ősszel elfogadott egy határozatot, amelyben követelte a kormányzattól, hogy adjanak pontos tájékoztatást a vendégmunkásokra vonatkozóan, valamint kérték azt is, hogy nyugtassák meg a lakosságot.

A pénz mindennél fontosabb?

Ám az Aqua Blue vezetősége kiszagolhatta a vendégmunkások elszállásolásában rejlő üzleti lehetőségeket, mert

a polgármester kérése ellenére már tavaly nyáron leszerződtek az első csoportok fogadására.

Megjegyezték: a hotelnek akkor sem volt és jelenleg sincs működési engedélye.

„Hajdúszoboszlón a jegyző által vezetett nyilvántartásban nem szerepel Aqua Bule Hotel nevű szálláshely. 2022. 08. 31. napjáig létezett ezen a néven egy szálláshely, amely

kérelemre törlésre került a nyilvántartásból”

– közölte a lapnak a város jegyzője.

Megszólalt az idegenrendészet

Hozzátette: a külföldi vendégmunkások tekintetében ő nem tekinthető nyilvántartó hatóságnak, ezért azt tanácsolta, forduljanak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz. Az idegenrendészet a portálnak azt közölte: a vendégmunkások szálláshelye és azok engedélyeztetése

nem tartozik az illetékességi körébe.

További furcsaság, hogy az Aqua Blue honlapján arról tájékoztatnak, hogy a szálloda „átmenetileg zárva tart”. Ugyanakkor arról, hogy valójában profilt váltottak, és jelenleg munkásszállóként működnek, nem tesznek említést – jegyezték meg.

Lehullt a lepel Szabó Ferenc zűrös ügyeiről

Mint írták, a szállodát a Budapesten bejegyzett HDC Property Kft. működteti, amely egy egyszemélyes részvénytársaságon, a Hudeco Zrt.-n keresztül Szabó Ferenc tulajdona.

Szabó Ferenc a Duna Faktor Követeléskezelő és Pénzügyi Zrt. egyik vezetője és részvényese. A cég a bemutatkozó oldala szerint szakmai befektetők tulajdonában áll, 2008-ban kapott tevékenységi engedélyt a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), munkatársaik sok éves hitelezési és behajtási tapasztalattal rendelkeznek, de folytatnak követelésvásárlási tevékenységet is. Többnyire bankoktól vesznek meg csomagban fizetési határidőn túli, lejárt vagy felmondott követeléseket – részletezték.

Súlyos stikli áll a háttérben

Kiemelték, hogy az adásvételt úgy bonyolították le a felszámolóval, hogy a hotel egykori alapítója, Varga Sándor és családja

a mai napig bíróságon vitatja a felszámolást megalapozó dokumentumok valódiságát.

A család közölte, egyikük sem írta alá ezeket az iratokat, a családfő nem is írhatta, hiszen a keletkezésükkor egy fővárosi kórházban feküdt életveszélyes állapotban. A Varga család az 1990-es évek elejétől több mint két és fél évtizeden keresztül fejlesztette és működtette a szállodát, és számos bírósági eljárásban próbálta megakadályozni, hogy elvegyék a fejük fölül az épületet. Jelenleg is az évek során erősen leamortizálódott szálloda felső szintjén laknak, csak már a Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal együtt (!).

Kapcsolódó: Lehull a lepel Orbánék újabb tervéről: Kiderült, miért kell nekik tízezer vendégmunkás a Fülöp-szigetekről

Felhívták rá a figyelmet, hogy a Duna Faktornak a jelek szerint nemcsak a szálláshely-kiadásra kellett az ingatlan. Azt ugyanis a cég másik fő tevékenységi köréhez, a hitelügyletek lebonyolításához is igénybe vették.

„Hitvallásunk a működő, valamint az újonnan alakult vállalkozások részére finanszírozást nyújtani fejlesztési céljaik könnyebb elérése érdekében, valamint a magyar állam által biztosított, visszatérítendő támogatásokat (hitel) eljuttatni a vállalkozásokhoz,

ezzel segítve a magyar gazdaság fejlődését”

– fogalmaztak a Duna Faktor honlapján.

Az üggyel kapcsolatban megkísérelték felvenni a kapcsolatot Szabó Ferenccel, hogy a munkásszállás üzemeltetésével, valamint a hitelekkel kapcsolatban érdeklődjenek, ám Szabó nem reagált a portál megkeresésére.

Kapcsolódó:

Mi történt? Tízezer filippínó vendégmunkás érkezhet Magyarországra (+videó)

Vége a hallgatásnak: Megszólaltak a Magyarországra utaztatott ázsiai vendégmunkások

Lehullt a lepel: Csúnyán átverte a kormány az ápolókat, a kórházakat is elözönlik Orbánék vendégmunkásai

Óriási botrány: Sorra rúgják ki a magyar dolgozókat Orbánék ázsiai vendégmunkásai miatt

Valódi Hírek