Most derült ki: Januárban elárasztják Magyarországot a Fülöp-szigeteki vendégmunkások

„Nem leszünk bevándorlóország.”

Jelenleg nagyjából 8000 – 10 000 Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor

jövőre a többszörösére nőhet a számuk

– nyilatkozta a HR Portálnak Rowena Paragas, a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke.

A toborzási szakértő elmondta, hogy Európában nagyjából 100 000 filippínó munkavállaló dolgozik elsősorban az egészségügyben, a gyártásban, a vendéglátásban és a logisztikában.

Magyarországra eddig körülbelül 8 – 10 000-en érkeztek főként a gyártó és az elektronikai szektorba minősített kölcsönzőcégeken keresztül.

Rowena Paragas megjegyezte, hogy Magyarországon 95% a Fülöp-szigeteki vendégmunkások beválási aránya, ami rendkívül jónak mondható.

Aki tíz fővel kipróbálja, utána 100-at rendel.

Egy német cégvezető elmondta neki, hogy filippínó munkásaik átlagosan 30 százalékkal termelékenyebbek a többi ott dolgozóval összevetve.

Bár Nyugat-Európában többet fizetnek, Magyarország előnyei között sorolta fel a szakember, hogy

itt ingyenes a szállás, a munkába járás és kapnak a dolgozók étkezési támogatást is.

Szerinte ez nagyjából kompenzálja a bérkülönbséget.

Persze, a valóság ennél árnyaltabb.

Németország és Ausztria elsősorban az egészségügyben, az idősgondozásban, a logisztikában a szakmunkák terén szívja el a filippínó munkaerőt, ebben Magyarország jelenleg nem versenyképes. A magyar bérek a német/osztrák fizetésekhez képest nem versenyképesek, ezért

hozzánk inkább a szakképesítés nélküli munkavállalók érkeznek.

“Hype (felhajtás – a szerk.) lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken az utóbbi egy évben.

A nagy országok sem kapnak akkora figyelmet, mint Magyarország. Hatalmas az érdeklődés az álláskeresők részéről, és a turisták figyelmét is felkeltette az ország”

– fogalmazott Rowena Paragas.

“Azt hallottuk a magyar kormány képviselőjétől, hogy az első számú prioritás vendégmunkások tekintetében a Fülöp-szigetek. Azzal kalkulálunk, hogy

jövőre többszörösére nő a filippínó vendégmunkások száma”

– mondta az ügyvezető, aki a múlt kedden elfogadott új magyar idegenrendészeti törvény hatásairól még nem tudott nyilatkozni.

Valódi Hírek