Lehullt a lepel: Csúnyán átverte a kormány az ápolókat, a kórházakat is elözönlik Orbánék vendégmunkásai

A vendégmunkások olcsóbbak, a kormány úgy tűnik, el is döntött valamit.

Ugyan márciustól életbe lép a kormány által beígért „béremelés”, ám ez nem javított az ápolók általános hangulatán. A Népszava beszámolójából az derül ki, rengetegen csalódottak, miután kézhez kapták új besorolásukat. A kormány által megígért 20 százalékos béremelést ugyanis nem mindenki kapta meg – hívták fel a figyelmet.

A kormány megszegte az ígéretét

A Népszava arról számolt be, hogy szakmai Facebook-csoportokban elkeseredett bejegyzésekben próbálják értelmezni, hogy jött ki az elmúlt napokban a híradásokban közölt szám, miszerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete a márciusi béremelést követően meghaladhatja a bruttó 800 ezer forintot.

Megjegyezték, ekkora összeget csak az idősebb szakdolgozók tudnak megkeresni, ám ők is csak jelentős túlórákkal. Volt, aki közzé is tette a munkáltatójától kapott levelet, amelyben egészen különös dolgokról írtak.

„A kommunikációban közölt átlagos 20 % mértékű emeléshez szükséges fedezetet nem kaptuk meg.

A rendelkezésre álló maximális keretösszeg differenciált módon felosztásra került”

– áll a levélben.

Takács Péter megtévesztette a közvéleményt

Felidézték, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár két hete a Magyar Kórházszövetség konferenciáján határozottan állította: olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó (!). Az emelés technikai részleteiről pedig kiemelte: az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján még a pótlékokkal kiegészíteni a havi jövedelmet. Hozzátette, szerinte nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke ugyanakkor elmondta, sok esetben éppen csak a pótlék miatt emelkedtek a bérek, vagyis Takács Péter nem mondott igazat. Mint mondta, pontos összesítésük még nincs, de tagjaik között

nagyon gyakori, hogy a beígért 20 százalék helyett, mindössze 13-14 százalékos többletet kapnak,

amely jelentősen elmarad a kormányzat által megígért 20 százaléktól.

A szakszervezeti vezető az átlagos 20 százalékos többlettel kapcsolatban kifejtette: az ágazatban – minden ellenkező kormányzati állítás ellenére – most az átlagbér bruttó 460 ezer forint, ennek a húsz százaléka 92 ezer forint. Ehelyett viszont sokaknál 50-60-70 ezer forinttal emelkedik a bér, és csak

nagyon kevesek kapták meg az említett 92 ezer forintot.

Megszólaltak Pintérék, jöhetnek a vendégmunkások

Mindeközben a Magyar Közlönyben is megjelent a vendégmunkások fogadásáról szóló kormányrendelet, amelyben részletezik, hogy milyen foglalkozásokban nem adható ki vendégmunkás-tartózkodási engedély. Az egészségügyben vendégmunkás nem láthatja el például a gyógyszerész, a védőnő, a gyógytornász munkáját, ugyanakkor a listából hiányoznak az ápolók.

Az üggyel kapcsolatban a lap a Belügyminisztériumhoz fordult, hogy megtudják, mi az oka annak, hogy nem szerepelnek a listán az ápolók, illetve, hogy mindez jelenti-e azt, hogy

vendégmunkásokkal kívánják pótolni a hiányzó ápolókat.

  • „Ha igen, mely országokból érkezhetnek ide?
  • Dolgoznak-e esetleg máris vendégmunkás szakápolók?
  • Ha igen, milyen területeken?”

– sorolták kérdéseiket.

A Pintér Sándor irányítása alá tartozó tárca csupán azt közölte, hogy „az ott nem nevesített munkakörök vonatkozásában

a harmadik országbeli állampolgár részére kiállítható vendégmunkás-tartózkodási engedély”.

Így kiderült: a kórházakban is örömmel fogadják Orbán Viktorék a vendégmunkásokat.

Valódi Hírek