Kirobbant az egyik legdurvább ellenállás Balog Zoltán ellen: Elsöprő erejű tiltakozásba kezdtek a reformátusok

Az információk szerint az immár több pozíciójáról is lemondott Balog Zoltán református püspök ügye húzódhat a háttérben.

Elmarad a Magyar Református Egység Nap. A határokon átívelő ünnepet májusra tervezték, ám végül lemondták. A történtek hátterében húzódhat Balog Zoltán ügye is – részletezte a Szemlélek.

Mi történt a református Balog Zoltán ügyében?

Mint ismert, a református egyház 24 tagja, köztük rengeteg egyetemi oktató írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint Balog Zoltán püspök kegyelmi botrányban való érintettsége miatt a Magyarországi Református Egyház napról napra veszít a hiteléből.

„Anyaszentegyházunkért érzett felelősségére apellálva hangsúlyosan kérjük Balog Zoltánt, mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is.

Ez nem egyetlen egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye”

– fogalmaztak.

Kapcsolódó: Fellázadtak a reformátusok, azonnali lemondásra szólították fel a ped0filsegítő exminisztert

Az üggyel kapcsolatban Tarr Zoltán, az egyház egykori zsinati tanácsosa jelezte, nagy probléma, hogy a Magyarországi Református Egyházon belül nagyon kevés szó esik arról, hogy Balog közbenjárására kaphatott kegyelmet a bicskei gyermekotthon ped0fil igazgatóját segítő egykori vezetőhelyettes, Kónya Endre.

„Sokan szívesen kimondanák, amit én megtettem, hogy Balog Zoltán nem maradhat püspök (…)

Még nem találkoztam olyan református emberrel, aki egyetértene azzal, amit Balog Zoltán tett, és ahogyan ebben a helyzetben viselkedik”

– hangsúlyozta.

Lemondott több tisztségéről

Balog a botrány kirobbanása után rövidesen lemondott a református zsinat lelkészi elnökségéről. Február 21-én búcsút intett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kuratóriumában betöltött tagságának.

Kapcsolódó: Lemondott Balog Zoltán: Szájer József mellé került a fideszes exminiszter

Április 4-én már arról érkezett hír, hogy a püspök lemondott a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítványban betöltött elnöki tisztségéről.

Eközben kiderült, hogy Balog rendelkezik diplomata útlevéllel.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nemrég azt közölte, hogy a püspököt a köztársasági elnök 2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki – utóbbi így jutott hozzá a dokumentumhoz.

A református egységnapról

Az ünnepet 2009 óta rendszeresen megtartották, a Szemlélek információi szerint

az esemény lemondásának köze van a kegyelmi ügy miatt kialakult egyházon belüli feszültséghez.

A Magyar Református Egység Napot idén május 25-ére tervezték, Debrecenben gyűltek volna össze a hívek.

Az utóbbi időben komoly válság alakult ki a Magyarországi Református Egyházon belül. Ennek egyik jele, hogy

sorra lépnek ki az egyháztagok a közösségből,

sőt, akad olyan is, aki egyenesen közölte, addig nem szolgálja tovább az egyházat, amíg a vezetők megoldást nem találnak a Balog által előidézett krízisre.

Kapcsolódó:

Pánikgombra tenyerelt a magyar egyházi vezető: A korrupció tönkretehet mindent

Valódi Hírek