Brutális botrány tört ki: Minden eddiginél határozottabban ment neki Balog Zoltánnak egy fontos egyházi szereplő

Tarr Zoltán nyilatkozott.

Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház korábbi zsinati tanácsosa minden eddiginél határozottabban fogalmaz a bizalmi válságról, amelyet Balog Zoltán kegyelmi botrányban játszott szerepe okozott.

„Sokan szívesen kimondanák, amit én megtettem, hogy

Balog Zoltán nem maradhat püspök

(…) Még nem találkoztam olyan református emberrel, aki egyetértene azzal, amit Balog Zoltán tett, és ahogyan ebben a helyzetben viselkedik”

– mondta el a szemlelek.hu-nak.

Megfélemlítették a híveket

Tarr úgy gondolja, hogy a félelem miatt nem lett botrány az egyházon belül a kegyelmi ügyből, azaz Balog abban játszott szerepéből:

nem mernek az emberek az egyházban ügyet csinálni, mert

azzal saját magukat komoly veszélynek tennék ki”

– fogalmazott.

Tarr Zoltán szerint a püspök hatalmas rombolást végzett

Azt is kifejtette, hogy amit Balog Zoltán püspökként tett, az

„soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban,

de attól tartok, hogy a teljes keresztyén közösség megítélésének is jelentősen ártott”.

A volt zsinati tanácsos szerint biztos, hogy Balog mégis püspök marad, annak ellenére, hogy tökéletesen hiteltelen emberré vált. Tarr nem érti azt a görcsösséget amellyel a volt fideszes politikus ragaszkodik a pozícióihoz.

Igazán botrányosnak viszont azt látta, hogy Balog Zoltán mint a református egyház egyik püspöke és egyben a zsinat lelkészi elnöke,

„ki-be járt a köztársasági elnök palotájába (…) Elintéz, elsikál dolgokat, oda–vissza”.

Ez a református egyház szempontjából életveszélyes helyzetet eredményez – jegyezte meg.

Sorra buktak a politikai szereplők

Megírtuk, hogy Balog március 3-án szombat délután igét hirdetett Szentmártonkátán egy lelkipásztor beiktatásán. Az eset azért is figyelemre méltó, mert Balog püspök lemondását követően nem igazán kívánt a nyilvánosság elé állni. Szombaton azonban hosszú beszédet mondott a híveknek, kiemelt témává emelve a „megbocsátás” kérdéskörét.

Mint ismert, február 16-án, péntek délután benyújtotta lemondását Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöki posztjáról – közölte a püspök a pénteken délután elmondott zsinati beszédében. Ő a harmadik szereplő, aki lemondani kényszerült a február elején kirobbant ped0filbotrány után.

Novák Katalin és Varga Judit február 10-én, szombaton, közvetlenül egymást követően nyújtották be lemondásukat. A köztársasági elnök a Sándor-palotában elmondott, felvételről sugárzott beszédben intett búcsút államfői tisztségének.

Valódi Hírek