Pánikgombra tenyerelt a magyar egyházi vezető: A korrupció tönkretehet mindent

Ez már a legfelsőbb köröket is aggasztja.

Fabiny Tamás húsvéti beszédet tartott

Húsvétkor átélhetjük, hogy vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban.

Fabiny Tamás igehirdetésében kiemelte: a keresztre, amelyen Jézus szenvedett, Pilátus ezt íratta: ez a Názáreti Jézus, a zsidók királya. Nem „ő”, hanem „ez”, mint egy élettelen és megérinthetetlen kiállítási tárgy. Felette három nyelven, latinul, héberül és görögül olvasható a látogatókat kalauzoló felirat.

Nagypéntek, nagyszombat és húsvét segítségével jussunk el oda – kérte az evangélikus püspök, hogy ne „ez”, hanem „ő” legyen a názáreti Jézus. Ahogy Tamás, mi is megkapjuk a bátorítást, hogy odalépjünk hozzá, és megérintsük a sebeit. Sőt, Jézus maga simogat meg és ölel át minket vérző kezével.

A püspök a feltámadás jelentőségére hívta fel a figyelmet

Fabiny Tamás az evangélium, Pál apostol levelét egy héber, egy latin és egy görög szó segítségével magyarázta. A héber pészah, magyarul páska ünnepét, amelyen a zsidók arra emlékeznek, hogyan vonult ki az egyiptomi fogságból Izrael népe, Jézus is megünnepelte tanítványaival. Az ő páskavacsoráján azonban egyvalami hiányzott az asztalról: a páskabárány. A bárány ugyanis maga Jézus volt, aki ott ült az asztalfőn.

Az elnök-püspök kiemelte: a páskaünnep új tartalmat kap Jézus feltámadása által, de Isten, aki meg akar szabadítani, ugyanaz. Jézus feltámadásával azonban már nem csak egy népet, hanem mindenkit.

Fabiny Tamás a mai egyház legsúlyosabb gondjára utalt

A második, a püspök által említett, az evangéliumban szereplő szó a latin corrumpo volt. A megront, megerjeszt jelentésű szó Pál apostol levelében a kovászra vonatkozik, amely akármilyen kevés, ha rossz, az egész tésztát elrontja – hangsúlyozta a püspök.

A régi, rossz kovászt nekünk ki kell takarítani a mai egyházi életünkből, a mai társadalmi életünkből, mert

tönkreteheti Krisztus ügyét a korrupció

– figyelmeztetett.

Úgy fogalmazott: „ha valóban a feltámadott Jézus követei akarunk lenni, akkor tetőtől talpig új életben kell, hogy járjunk„, a régi kovász

kitakarítása pedig (…) önvizsgálattal kell, hogy együtt járjon.

Nem nehéz kitalálni, kire utalt

Emlékeztetett: a reformáció kezdetén Luther Márton is a korrupció ellen küzdött. Az ellen, hogy „sefteltek az üdvösséggel„, pénzért akarták adni a kegyelmet.

Az evangélium harmadik – görög – szava a katharszisz volt, a szót Pál apostol akkor használja, amikor azt írja, hogy „takarítsátok ki” a régi kovászt.

A megújuláshoz csak a katarzis, a teljes megtisztulás elég,

miközben sokszor hajlamosak vagyunk csak tisztogatni, és ezzel elmaszatolni a bűneinket – tette hozzá.

Nagypéntek és húsvét drámája katarzissal járhat együtt, ha felismerjük, hogy „húsvétkor radikálisan újat kezd velünk az Isten, teljesen, tetőtől talpig meg akar minket tisztítani” – fogalmazott Fabiny Tamás igehirdetésében.

Vajon kire gondolt Fabiny Tamás? Ugyan Balog Zoltán református püspök, mégiscsak keresztény egyházi vezető, aki jelenleg a megújulás útjában áll. Nem nehéz belelátni, hogy rá utalhatott az evangélikus püspök…

Kirobbant az egyik legdurvább ellenállás Balog Zoltán ellen: Elsöprő erejű tiltakozásba kezdtek a reformátusok

Valódi Hírek