Mi történt? Sürgős közlendője van a honvédelmi miniszternek

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megszólalt a honvédség projektjéről.

Április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A tárcavezető közleménye szerint a repülőgép 2024. február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett. A gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek – közölte.

A tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO-kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére visszatér Brazíliába – tette hozzá.

A repülőgép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül. Hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható – ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Mint mondta, a mobilitás minden haderő alapvető igénye, amely egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légi szállítás fejlesztését is.

Nem csupán a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem – figyelembe véve

Magyarország távoli küldetésekben történő aktív szerepvállalását

– a személyi állomány és az utánpótlás egyre nagyobb távolságba való kijuttatása indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállító-repülőgépek alkalmazását – fogalmazott.

A Magyar Honvédség (MH) az AN-26-os katonai szállító-repülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ig két Embraer KC-390 típusú szállító-repülőgépet szerez be, amelyekkel az MH újabb képességgel bővül a katonai légi szállítás terén – részletezte.

A honvédelmi miniszter szerint akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek, sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is. A két szállító légijármű tervezetten 2024 végéig érkezik véglegesen Magyarországra – közölte a tárcavezető.

Magyar katonák külföldön

A Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról szóló határozati javaslatot nyújtott be ősszel a honvédelmi miniszter a kormány nevében az Országgyűlésnek.

Ebben kifejtették, az Országgyűlés hozzájárulását adja ahhoz, hogy a honvédség az Iszlám Állam nevű terr0rszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítéséért, továbbá partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatoknak az Iraki Köztársaság területén történő ellátására egy, legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztasson.

A Honvédelmi Minisztérium egy csádi magyar katonai misszió küldésére vonatkozó javaslatot is benyújtott októberben a kormány nevében az Országgyűlésnek. Eszerint 2024 tavaszán egy legfeljebb 200 fős katonai missziót indítanának az afrikai országba.

Kapcsolódó:

Megkezdődött a tisztogatás? A honvédelmi miniszter indoklás nélkül kirúgott egy miniszteri biztost

Valódi Hírek