Mi folyik itt? Vége a békének; magyar katonákat küldenek a frontra Orbánék

Hasonló javaslatot tettek egy katonai misszió küldésére Afrikába.

A Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról szóló határozati javaslatot nyújtott be a minap Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormány nevében az Országgyűlésnek.

Mint írták, Magyarország érdekelt

a nemzetközi béke és biztonság előmozdításában és a terrorizmus elleni küzdelemben,

valamint elkötelezett tagja az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet ellen szervezett nemzetközi koalíciónak.

A határozati javaslatban kifejtették: az Országgyűlés hozzájárulását adja ahhoz, hogy a honvédség az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítéséért, továbbá partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatoknak az Iraki Köztársaság területén történő ellátására egy, legfeljebb 20 – váltási időszakban 40fős,

a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztasson.

A dokumentumban kitértek arra, hogy a kormánynak a Külügyi Bizottságot, valamint a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságot igény szerint tájékoztatnia kell a döntésekről és az intézkedésekről, valamint a kontingens működéséről, amelynek 2025. december 31-ig kell ellátnia feladatait.

A Honvédelmi Minisztérium mellesleg nemrég egy csádi magyar katonai misszió küldésére vonatkozó javaslatot nyújtott be a kormány nevében az Országgyűlésnek. Eszerint 2024 tavaszán egy legfeljebb 200 fős katonai missziót indítanának az afrikai országba.

Valódi Hírek