Itt van Szijjártó rendkívüli bejelentése: Megépül a mini-Dubaj, Orbánék lepaktáltak az arabokkal is (+videó)

Minden eldőlt.

Megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében ötmilliárd eurós óriásberuházással új városrész épülhet a Rákosrendező vasútállomás környékén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Kapcsolódó: Lesújtott Lázár János szablyája: Pakolhatnak a családok, menniük kell a mini-Dubaj miatt (+videó)

A „gazdasági együttműködés”-ről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, Táni bin Ahmed al-Zejudival közösen tartott sajtótájékoztatóján

a két ország közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás aláírását követően

mindenekelőtt üdvözölte „a kétoldalú kapcsolatok folyamatos fejlődését”.

Szijjártó azt mondta: a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti kereskedelmi forgalom értéke már meghaladta az évi egymilliárd dollárt, és a hazai cégek is egyre aktívabbak a közel-keleti országban

  • az élelmiszeripar,
  • az informatika
  • és a digitális iparágak területén.

Lényeges alapnak nevezte, hogy a két ország a gazdaság kérdéseit nem ideológiai irányból közelíti meg, ugyanis szerinte erre építve adható „új lendület” az együttműködésnek a most aláírt megállapodással.

Hozzátette: mindig fontos két ország gazdasági együttműködésében, hogy legyen „egy zászlóshajó projekt”, amely ez esetben egy új budapesti városrész megépítése lehet egy kifejezetten romos területen. Így aláírták a megállapodást, amely keretet ad az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat

komplex fejlesztési tervének a Rákosrendező pályaudvar környékén.

„Ez egy ötmilliárd eurós beruházás. Ennek nyomán egy új városrész, egy új városnegyed valósul meg a Rákosrendező vasútállomás környékén, illetve a körülötte elterülő elhagyott, romos ipari területeken”

– magyarázta.

„Ez a hatalmas városfejlesztési projekt új lendületet ad nemcsak a két ország együttműködésének, de Budapest fejlődésének is, hiszen nem csupán új, modern városnegyed épül, hanem komplex turisztikai, gazdasági, üzleti és sportfunkciókkal rendelkező nagy városfejlesztési beruházás történik”

– fogalmazott.

Tár karokkal várják az arabokat Orbánék

Elmondta: szerinte a nagyberuházás „új minőséget” ad Budapest és az ország életének is, a főváros felkerül arra a globális térképre, amelyen a hasonlóan nagy léptékű fejlesztéseket végrehajtó városok szerepelnek.

„És én bízom abban is, hogy ez a hatalmas beruházás

megnyithatja az utat majd a modern iparágakban működő, többi emírségekbeli vállalat előtt is,

hogy Magyarországra egy vonzó beruházási célpontként tekintsenek”

– jelentette ki Orbán Viktor „szuverén” kormányának minisztere.

A szuverenitásról

Szijjártó Péter azt hangoztatta, hogy két olyan országról van szó, amely a gazdasági döntéseit „a realitás talaján állva”, „a józan ész alapján” hozza meg.

„Két olyan ország, amely nem fogad el nyomásgyakorlást kívülről sem a politikai, sem pedig a gazdasági döntéshozatala tekintetében, és nem is gyakorol nyomást másokra. Két olyan ország, amely érzékeny a szuverenitására, ki is áll a szuverenitásáért, és csakis a saját szemszögén keresztül hajlandó figyelni a világ dolgait”

– magyarázta, majd a közös pontokat taglalva kitért arra is, hogy Magyarországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek is súlyos biztonsági kihívásokkal terhelt a közvetlen környezete.

Ezzel kapcsolatban méltatta Abu-Dzabi bölcs és felelősségteljes politikai stratégiáját, amellyel fontos stabilizáló szerepet játszik a rendkívül törékeny közel-keleti térségben.

„Az Egyesült Arab Emirátusoknak ezen stabilizáló szerepe nélkül még a mostaninál is jóval törékenyebb lenne mind a regionális, mind a globális biztonság”

– vélekedett.

A miniszter végül azt mondta, mihamarabb vissza kellene térni a Közel-Keleten a hosszú évtizedek kudarcos kísérletei után először a béke reményét elhozó Ábrahám-megállapodások szellemiségéhez.

„Két olyan országról van szó, amelyek kiállnak a béke fontossága mellett, és kiállnak a világkereskedelem és a világgazdaság szabadsága mellett is”

– mondta, elismételve, hogy szerinte a biztonsági válságok súlyos fenyegetést jelentenek.

„A béke megteremtése világszerte, és a fegyveres konfliktusok befejezése komoly gazdasági érdek is”

– mondta.

Videó:

A találkozóról fotók is készültek:

(MTI / Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek