Ezt nem kürtölték világgá: Jelenleg nincs gyermek-alapellátási ügyelet Budapesten

Csató Gábor a Pest vármegyei helyzetről is beszélt.

Pest vármegyében a tizennyolc vegyes ügyelet (ahol gyermekeket és felnőtteket is ellátnak) mellett még három teljes értékű gyermekügyelet kap helyet a korábbi nullához képest – fogalmazott az Indexnek adott friss interjújában Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Hozzátette, hogy e tekintetben kétségtelenül hibáztak, a probléma az volt, hogy nem kommunikáltak időben. Miután szárnyra kapott a hír, hogy csupán három gyermekorvosi ügyelet lesz Pesten, nehéz volt felhívni a figyelmet arra, hogy az észak-budai agglomerációból eddig a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba kellett beutazni a gyermekekkel – részletezte.

Arról is szót ejtett, hogy

jelenleg nincs gyermek-alapellátási ügyelet Budapesten.

Megjegyezte, hogy a szülők többnyire a Heim Pálba viszik a kicsiket, amennyiben arra szükség van. Csató elmondása szerint több gyermekellátó pontot is terveznek létrehozni a fővárosban.

Kifejtette, hogy a most hatályos törvény szerint Budapest kivételével az ügyeleti ellátást a mentőszolgálat működteti. Amint hivatalosan is megkapják a feladatot, hogy a fővárosi ügyeletet megszervezzék, „ott lesznek a rajtkőnél” – fogalmazott.

Az új ügyeleti rendszerről

Mint ismert, a kormány döntése alapján tavaly áprilistól folyamatosan alakulnak át a háziorvosi ügyeletek, a módosítások azonban országszerte komoly felfordulást okoztak.

Kapcsolódó: Óriási zűrzavart okozott Pintérék variálása az ország több pontján

A Belügyminisztérium terve az volt, hogy 2024 elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer jöjjön létre.

Győzelem a Dunakanyarban

Mint írtuk, a nyári időszakra visszaköltözik az orvosi ügyelet Tahitótfalura. Erről Vitályos Eszter nem sajtónyilvános keddi szentendrei fórumán esett szó.

Kapcsolódó: Győztek a civilek a Dunakanyarnál: Visszahőkölt a belügy az óriási ellenállást kiváltó tervétől

Pilis – Dunakanyar országgyűlési képviselője Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjével tájékoztatta a lakosokat a fórumon az ügyeleti rendszer miatti átszerveződésekről.

Pomáz polgármestere szerint a tahitótfalui győzelem segíthet a pomázi ügyelet feltámasztásában is. Leidinger István megosztotta, hogy az önkormányzat már ki is dolgozott egy javaslatot az ügyelet újraindítására.

Valódi Hírek