Hatalmas változások lesznek szeptembertől az orvosi ügyeleti rendszerben – mutatjuk a részleteket

Több vármegye is érintett.

A veol.hu arról írt, hogy Veszprém vármegyében szeptember 1-től módosul a háziorvosi ügyeleti rendszer, így azt az önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat szervezi meg. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: egy százalék alatti az ügyeleten a súlyos esetek aránya, kevesebb, mint a háziorvosi rendeléseken.

Az OMSZ szóvivője a részletekkel kapcsolatban elmondta, februárban kezdődött az ügyeleti rendszer átalakítása, azóta 6 vármegyében működik a rendszer, 90 ezer ügyeletet láttak el, a tapasztalatok pedig az következők: 16 és 22 óra között jellemzően háziorvos körébe tartozó problémákkal keresték az ügyeletet, 22 óra után pedig akkut problémákkal.

Vármegyénkben hétköznapokon 16 és 22 óra, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között hét városban lesz ügyeleti ellátás: Ajkán, Balatonfüreden, Pápán, Tapolcán, Várpalotán, Veszprémben és Zircen. Éjszakánként, hétköznapokon 22 és 8, hétvégén és ünnepnapokon 14 és 8 óra között négy helyen: Ajkán, Balatonfüreden, Pápán és Veszprémben.

A fő változás az, hogy ha úgy érzik, komoly baj van, ne induljanak el sehova. Előbb hívják fel a 1830-at, ahol telefonos tanácsadást biztosítanak, szakember mondja meg, mit tehetünk meg azonnal, segít dönteni, hova menjünk, és ha kell, ügyeleti kocsit, ha életveszélyes állapotról van szó, akkor mentőt küld – írták.

Az ügyeleteken a pácienseknek jellemzően a negyede gyermek – tudtuk meg a szóvivőtől, aki elmondta, hogy mindegyik helyszínen, a járásközponti ügyeleti pontokon gyermekeket is ellátnak, emellett a veszprémi kórházban lesz gyermekügyelet hétköznapokon 16 és 22, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között. Gyermekek esetében is a 1830-as szám felhívásával érdemes kezdeni az ügyeleti segítségkérést.

Az OMSZ az önkormányzatokat és a háziorvosokat írásban egyaránt tájékoztatta. A szóvivő közlése szerint a háziorvosoknak az új rendszerben sem kell mentőssé válniuk, de mindenben támogatja őket a mentőszolgálat tapasztalata. Az ügyeleteken és az ügyeleti kocsikban orvosokkal vagy mentőtisztekkel, APN szakemberekkel (magas színvonalú képzésük révén szinte orvosi kompetenciákkal rendelkeznek) találkozhatunk.

Valódi Hírek