Hatalmas ellenállás: Tömegével mondanak nemet Pintérék ukázára a háziorvosok

Borsodban sem hagyják magukat.

Mindössze 6 háziorvos írta alá az új ügyeleti rendszer szerződését Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – írta az Index.

Az Országos Mentőszolgálat információja a KSH adataival összevetve azt jelenti,

a szakemberek kevesebb mint 2 százaléka vesz részt az új ügyeleti rendszerben,

amely körülbelül egy hét múlva már élesben várja a betegeket. Hozzátették: még további 50 szerződéskötés van folyamatban, így a március 20-i létszám változhat a rendszer élesítéséig.

Összesen 311 háziorvos praktizál a vármegyében, arról, hogy az átállásban hol tart a házi gyermekorvosok beszervezése, a hírportál nem kapott választ.

A kérdés márpedig sürgető, március 7-én arról írtunk, hogy a tervek szerint egyetlen gyermekügyeleti pont működik majd áprilistól az egész vármegye területén: a miskolci megyei kórházban.

Az OMSZ szerint 10vegyes ügyeleti” pont lesz, itt a felnőttek és a gyermekek is ellátást kapnak majd.

Tapasztalataik szerint a hétköznap és a hétvégén 8-14 óra között jelentkező betegek enyhébb panaszokkal fordulnak az ügyelethez, ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak.

A megyében súlyosbítja a helyzetet, hogy a lakosság jelentős része már most sem tud a saját háziorvosához fordulni. A tervek szerint

14 településen szűnik meg a háziorvosi ügyelet, 10 településen pedig megmarad.

A cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer működjön, amely – a hatóságok állítása szerint – az eddiginél jobb ellátást biztosít a betegek számára.

Február óta az új struktúra szerint működik Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron vármegye ügyelete. Utóbbiban a városi kórházak adnak helyet az ügyeleti pontoknak, mert alig vállaltak háziorvosok ügyeletet.

A MOK elnöke, Kincses Gyula nemrég elmondta, pertársaságban fogják megtámadni az orvosoknak kiküldött határozatot, amely szerint: a jogszabályban szereplő együttműködési kötelezettségükre hivatkozva szólítják fel őket havi két délutáni ügyelet vállalására. A levelet a győri és szabolcsi orvosok kapták meg a járási tisztifőorvostól.

Valódi Hírek