Nincs megállás: Hatalmas győzelmet arattak a civilek, nagy változások jöhetnek a Dunakanyarnál

A tahitótfalui győzelem után az ügyelet más Pest vármegyei településen is feléledhet.

Mint írtuk, a nyári időszakra visszaköltözik az orvosi ügyelet Tahitótfalura. Erről Vitályos Eszter nem sajtónyilvános keddi szentendrei fórumán esett szó.

Kapcsolódó: Győztek a civilek a Dunakanyarnál: Visszahőkölt a belügy az óriási ellenállást kiváltó tervétől

Ahogy beszámoltunk róla, lakossági fórumot tartott Vitályos Eszter, Pilis – Dunakanyar országgyűlési képviselője. Az eseményen Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjével tájékoztatta a lakosokat az ügyeleti rendszer miatti átszerveződésekről.

A Népszava értesüléseiből arra lehet következtetni, hogy a civilek tiltakozása nem volt hiábavaló. Ám az ellátás visszaállításának részletei egyelőre ködösek. Még nem tudni, pontosan milyen időszakban és milyen ellátásért fordulhatnak majd a helyiek az ügyelethez.

Kosztán Magdolna, a tahi orvosi ügyelet támogatóinak vezetője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy Győrfi Pál ismertette a Pest vármegyében februártól működő új alapellátási ügyelet tapasztalatait.

A közlekedési dugók is problémát jelentenek

„Ugye Tahitótfalu a központ és innen Visegrád, Kisoroszi, Szigetmonostor, Dunabogdány, Pócsmegyer, Surány és Leányfalu is könnyebben elérhető, mint a dugók és a hétvégéi közlekedők által nagyon nagyon megterhelt 11-es úton a Szentendrén lévő, egyébként tőlünk 11 egy néhány kilométerre lévő orvosi ügyelet”

– fogalmazott Kosztán az ATV Híradójának.

Pomáz polgármestere szerint

a tahitótfalui győzelem segíthet a pomázi ügyelet feltámasztásában is.

Leidinger István megosztotta, hogy az önkormányzat már ki is dolgozott egy javaslatot az ügyelet újraindítására.

„A pomáziak ezt igénylik, és hogy ha ezt finanszírozni is akarják és tudják is, akár az önkormányzaton keresztül az adókból, akkor hadd legyen már meg a pomáziaknak az a döntési joga, hogy ő akarja, hogy helyben legyen orvosi ügyelet, vagy ne akarja, hogy legyen orvosi ügyelet. Ezt ne a kormány döntse el, ne a mentőszolgálat döntse el, hadd döntsék el a pomáziak”

– hangsúlyozta a település vezetője, aki mellesleg nem kapott meghívást a lakossági fórumra.

Pomáz és Szentendre vezetője is tiltakozott korábban az új ügyeleti rendszer miatt, sőt, a helyiek panaszait továbbították Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz.

Vitályos indoklása szerint a településvezetők azért nem kaptak meghívást, mert

„a tárgyi megbeszélés elsősorban a lakosoknak szól, hiszen az ő véleményüket szeretnénk megismerni, azokra érdemben reagálni, illetve a közösségi médiában terjedő álhíreket és ferdítéseket cáfolni, adatokkal alátámasztani”.

Hozzáfűzte, hogy

„a prezentálásra kerülő adatokat polgármester urak már megismerhették a korábbi egyeztetésünkön”.

A mentőszolgálat szerint minden a legnagyobb rendben

Az Országos Mentőszolgálat úgy látja, az ügyeleti ellátás jól funkcionál Pest vármegyében, Szentendrén is zavartalanul folyik a betegellátás. Ugyanakkor közölték, hogy figyelemmel kísérik a tapasztalatokat,

szükség esetén időszakosan indítanak majd új ügyeleti pontokat.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa szerint

a kormány szakértelmet nélkülöző koncepciók mentén próbálja életben tartani a betegellátást,

ám ez nagyon kockázatos.

„Az, hogy nem veszik fel a 1830-as telefont, mert nincs elég operátor, aki ezeket a hívásokat kezelni tudja, ezzel azt érik el, hogy a lakosság kénytelen előbb-utóbb megint csak a magánszféra felé fordulni, és az ő OMSZ-os statisztikájukban természetesen nincs benne, hogy a Heim Pál Kórházba, a Bethesda kórházba illetve a magánellátóknál hány beteget, hány gyereket láttak el ügyeleti időszakban”

– fogalmazott a híradónak Komáromi Zoltán.

Valódi Hírek