Mi történik? Rákay Philip váratlanul megszólalt a politikai ambícióiról

Rákay Philip szerint jól muzsikált a Most vagy soha!

Körülbelül 125 ezer ember látta március 28-ig a Most vagy soha! című filmet – fogalmazott Rákay Philip a Telexnek adott friss interjújában.

A producer elmondása szerint a bemutatás óta eltelt második hét végére már 150 ezer megtekintéssel kalkulálnak. Rákay szerint ez egy nagyon jó szám, a koronavírus időszaka miatt ugyanis megcsappant a moziba járók száma.

Bár – állítása szerint – nem kérték az iskolákat, a meglátása az, hogy nem ördögtől való dolog a gyerekekkel megnézetni a filmet, a március 15-éről szóló alkotásokról később történelemórán, osztályfőnöki órán beszélgethetnek a diákok. A nézettségmanipulációval kapcsolatos tények azonban mást mutatnak:

Kapcsolódó: Hiába titkolják, kiderült: Rákay Philipék botrányos lépéssel manipulálják a Most vagy soha! nézettségét

Ezzel kapcsolatban mellesleg szerinte a „szokásos hiszti” (sic!) zajlik. Rákay szerint

minden magyar tanulónak ildomos lenne megnéznie

a Petőfi Sándorról szóló filmjét – és minden más magyar történelmi filmet.

Többek között arról is szót ejtett, hogy elfogult az alkotással kapcsolatban, és szerinte

a film pontosan olyan lett, mint amilyenre megálmodták.

Ugyanakkor amikor közönségtalálkozóra mennek, mindig újranézi a filmet. Az ember azonban soha nem elégedett a munkájával, így tudna olyan részeket kiemelni, amelyeken változtatna – fogalmazott.

A kérdésre, miszerint 10-ből hány pontra értékelné az alkotást, úgy válaszolt:

„Csak azért nem mondom, hogy 10, mert maximalista vagyok, tehát 9…9 és fél”.

A kormányzati támogatásokról szót ejtve azt mondta, választópolgárként joggal várja el, hogy a kormányzati ars poeticával ne menjen szembe a kultúratámogatás.

„Az mégis csak hogy néz ki, hogy állami pénzből valaki pont az ellen dolgozik, amiért egy kormány küzd a világpolitika színpadán”

– vélekedett Rákay Philip.

Megjegyezte,

mindenki szerencséjére soha nem voltak politikai ambíciói,

mert ő a támogatásokkal és a kultúrával összefüggésben sokkal szigorúbb lenne.

A Petőfi-filmről

Mint írtuk, bemutatták a kormányközeli Rákay Philip 6 milliárd forintnyi közpénzből készült alkotását, amely Petőfi Sándorról és az 1848-as eseményekről szól.

A film vegyes érzelmeket váltott ki a NER kedvenceiből, akik egytől egyig megjelentek a vetítésen.

Akadtak olyanok, akik dicsérték az alkotást, volt, aki egy egyszerű tetszett vagy nem tetszett jellegű kérdés hallatán köpni-nyelni nem tudott, és akadt olyan is, akiből válogatott káromkodások törtek elő a 6 milliárdos támogatás firtatása után.

Hogy tetszik a közönségnek?

Az IMDb honlapján jelenleg 1,8 csillagon áll az alkotás.

A producer egy korábbi, szintén jelentős állami támogatásból készült alkotása, az Aranybulla is hasonló sorsra jutott, a legrosszabbra értékelt magyar alkotások egyikévé avanzsálta a közönség.

Kapcsolódó: Ismét befürdött Orbánék sztárproducere: Rákay Philipet megütheti a guta, ha ezt meglátja

Mi lesz a következő lépés?

Rákay egy korábbi nyilatkozatában szót ejtett arról, hogy nagy igény lenne még több történelmi magyar filmre, a Most vagy soha! kreatív csapata majdnem egy éve Mohács történetén is dolgozik, hiszen 2026-ban lesz a mohácsi sorstragédia 500. évfordulója.

„Azon dolgozunk majdnem egy esztendeje, hogy miként lehetne filmes nyelven a mai fiatal nemzedéknek, a mai kor emberének elmagyarázni, hogy mi történt 500 évvel ezelőtt, hova mutatott ez a tragédia, és mit tanultunk belőle”

– fogalmazott a Petőfi-film londoni bemutatóján.

(telex.hu/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Forrnak az indulatok: Rákay Philip durván betámadta Orbán kedvenc főszerkesztőjét, amiért nem tetszett neki a Petőfi-film

Ütik-vágják Rákay Philipet: Kitálalt a producerről a Petőfit alakító Berettyán Nándor

Valódi Hírek