Ütik-vágják Rákay Philipet: Kitálalt a producerről a Petőfit alakító Berettyán Nándor

Inkább nem olvasta el a kritikákat.

Mint ismert, Rákay Philip rekordmértékű, 6 milliárd forintos állami támogatásból készítette el minden idők legdrágább magyar filmjét. A mű megtekintését több iskolában is megkövetelték a diákoktól, mivel Rákay szerint „hazafias kötelessége” mindenkinek megnézni a filmet. Azonban az IMDb nemzetközi filmes adatbázis honlapján még ennek ellenére is többségben csak egycsillagos értékelések érkeztek Rákayék produkciójához.

Arról is beszámoltunk, hogy a nyitóhétvége után jelentősen megcsappant az érdeklődés Rákay Petőfi-filmje iránt. A kormánypárti producer Most vagy soha! című alkotásának nézettsége mintegy 71,2 százalékkal bezuhant.

Bencsik András sem volt irgalmas

Pénteken megírtuk, hogy Bencsik András, a Demokrata elnevezésű médiatermék főszerkesztője is eleget tett „hazafias kötelességének” és ő is megtekintette a filmet. A kormánypárti megmondóember pedig szokatlanul kemény kritikát címzett a „selyemzsebkendős producernek„.

„Ami nem történt, és ami így nem is történhetett volna, avagy

miért nem szabad dilettánsoknak mozifilmet készíteni, vagy ha mégis, miért kell azt ártatlan embereknek megnézniük”

vetette fel erősen kritikus hangvételű cikke elején Bencsik András.

Berettyán Nándor őszintén elmondta véleményét

Rákay filmjével kapcsolatban a Petőfi Sándort alakító Berettyán Nándor is megszólalt, aki meglepő nyíltsággal beszélt a Petőfi-film politikai vetületéről, Rákay Philipről, illetve a Nemzeti Színházban történt balesettel kapcsolatban is elmondta véleményét.

A 31 éves Jászai Mari-díjas színész a Magyar Hangnak beszélt arról részletesen, mennyire nyomasztó volt számára a nagy költségvetés és a politikai megjegyzések.

„Be kell vallanom,

a mentális egészségemet előtérbe helyezve még nem olvastam kritikákat (…)

Amúgy sem tartom magam olyan földöntúli zseninek, akit ne lehetne kritizálni. Szeretném viszont, hogy a film körüli politikai kontextus minél inkább háttérbe szoruljon. Bírálják művészi térben, addig teljesen oké. Ez persze teljes naivitás”

– mondta a színész, aki beszélt Rákay Philip producerről is.

„Nyilván, Philip megosztó ember, felesleges lenne tagadni, ő sem teszi. De azt ő is elmondta a legelején, hogy semmiféle politikai aktualizálást nem szeretne a filmbe vinni. És a film attól teljesen független, hogy ő a közéletről miket gondol. Ha bárki megnézi a filmet, szerintem nem érezhet benne világnézeti részrehajlást”

– mondta.

A Nemzeti Színházban történtekről is beszélt

Berettyán Nándor beszélt a Nemzeti Színházban történt balesetről, amelyben a Most vagy soha!-ban is szerepet kapó Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia is súlyosan megsérültek.

„Még most sem tudom azt mondani, hogy lenyugodtak bennem vagy a többiekben a történtek. Természetesen ez borzasztóan rossz élmény, rettenetesen sajnálja az ember kettejüket, és szurkol nekik. Tíz éve vagyok itt, nyilvánvalóan nem ez volt a színház legfelszabadultabb időszaka… Belső feszültséget éreztem, persze. Kavarogtak az ember gondolatai, felhorgadt kicsit mindenki.

Felesleges tagadni, hogy voltak feszültségek”

– részletezte.

„Közben viszont jó lett volna, ha hagyják kicsit a társulatot és kettejüket feldolgozni a történteket. Ehelyett jött a külső nyomás, rengeteg valótlansággal, féligazsággal. (…)

Juliról meg Ottóról szinte már senki nem beszélt, csak Vidnyánszkyról és a Nemzetiről.

Ez nem normális állapot. Reméljük, minél hamarabb teljes értékűen színpadra tudnak állni. Amíg ez nem történik meg, addig ami történt, nem fog nyugvópontra jutni”

– hívta fel a figyelmet.

(blikk.hu nyomán)

Valódi Hírek