Falrengető titkot árult el Rákay Philip: Ez lehet a következő nagy dobása a Petőfi-film után

Rákay Philip Most vagy soha! című alkotását a minap mutatták be Londonban.

Az alkotók és a főszereplők jelenlétében mutatták be vasárnap este Londonban az 1848. március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról szóló, Most vagy soha! című filmet.

A meghívott közönség előtt tartott díszbemutató helyszíne a Piccadilly Circus közelében lévő, premiermozijairól híres Leicester Square-en, a Vue filmszínházban volt.

A rendezvényen részt vett a korábban újságíróként ismertté vált Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete.

Lóth Balázs rendező a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült 135 perces alkotás bemutatóján elmondta: Petőfi Sándor Magyarországon a szabadság jelképe. Őt minden magyar ismer, mégsem készült eddig olyan film, amely kifejezetten az életéről szól – részletezte.

A rendező jelentős kihívásnak nevezte az alkotás elkészítését. Elmondta, a film öt évig készült, és a forgatás elkezdését hatalmas kiterjedésű kutatómunka előzte meg.

A korábban hisztirohamot kapó Rákay Philip, az 1848-1849-es szabadságharc történetét feldolgozó film forgatókönyvírója és kreatív producere a londoni vetítés után az MTI-nek úgy fogalmazott: a bemutatóra brit filmes szakemberek is hivatalosak voltak, hiszen – elmondása szerint – „óriási az érdeklődés Magyarország iránt„, ahol remek forgatási helyszínek, stúdiók vannak, „igen jó szakmai körülmények alakultak ki az elmúlt tíz évben„, kiválóak a magyar színészek, a magyar filmes szakértők pedig világszínvonalúak.

Mindezt jelzi az is, hogy nagyon gyakran járnak nemcsak brit, de amerikai és indiai filmesek is Magyarországra forgatni – jegyezte meg.

„Egy kicsit azért is hoztuk el ezt a filmet, hogy megmutassuk: Magyarországon milyen eredeti és épített helyszínek, milyen szakemberek, milyen színészek vannak”

– mondta Rákay, hozzátéve, a londoni magyaroknak is nagy örömmel mutatták be az alkotást.

Mint mondta, nagy igény lenne még több történelmi magyar filmre,

a Most vagy soha! kreatív csapata majdnem egy éve Mohács történetén is dolgozik,

hiszen 2026-ban lesz a mohácsi sorstragédia 500. évfordulója.

„Azon dolgozunk majdnem egy esztendeje, hogy miként lehetne filmes nyelven a mai fiatal nemzedéknek, a mai kor emberének elmagyarázni, hogy mi történt 500 évvel ezelőtt, hova mutatott ez a tragédia, és mit tanultunk belőle”

– nyilatkozott a vasárnap esti londoni bemutatón.

Kapcsolódó: A legsötétebb időket idézték fel Rákay Philip Petőfi-filmje után a fideszesített egyetemen

Könnyeznek a nézők

A producer saját bevallása szerint könnyekig hatódott az alkotását ért visszajelzésektől, úgy, ahogy – állítása szerint – a közönség is bizonyos jelenetektől.

Ahogy a múlt héten írtuk, bemutatták a kormányközeli

Rákay Philip 6 milliárd forintnyi közpénzből készült alkotását,

amely Petőfi Sándorról és az 1848-as eseményekről szól.

A film vegyes érzelmeket váltott ki a NER kedvenceiből, akik egytől egyig megjelentek a vetítésen.

Akadtak olyanok, akik dicsérték az alkotást, de volt olyan is, aki egy egyszerű tetszett vagy nem tetszett jellegű kérdés hallatán

köpni-nyelni nem tudott,

míg, másból válogatott káromkodások törtek elő a 6 milliárdos támogatás firtatása miatt.

Kapcsolódó: Rákay úgy tudja, megsiratja az embereket a Petőfiről készült propagandafilmje

Ugyan még nem láthatták tömegek Rákay grandiózus, fikciókon alapuló Petőfi-filmjét, azonban az IMDb honlapja szerint az alkotás nem nyerte el a könnyekig hatódott közönség szívét:

közel 10 ezer ember 1 csillagot adott rá

A producer egy korábbi, szintén jelentős állami támogatásból készült alkotása, az Aranybulla is ilyen sorsra jutott, a legrosszabbra értékelt magyar alkotások egyikévé avanzsálta a közönség.

Kapcsolódó:

Videóval: Parádés feldolgozással fricskázták meg Rákay Petőfi-filmjét a népszerű magyar színészek

Valódi Hírek