Hiába titkolják, kiderült: Rákay Philipék botrányos lépéssel manipulálják a Most vagy soha! nézettségét

A szülők máshogy emlékeznek a Most vagy soha! vetítésére.

A Most vagy soha! című Petőfi-film vetítésének első napján feltűnő volt, hogy a mozikat iskoláscsoportok lepték el. A gyerekektől és a tanároktól kérdezősködve kiderült, hogy

a filmet kötelező volt megnézniük, az 1500-2500 forintos jegyeket nekik kellett kifizetniük

– írta meg a 444.hu.

Jó ötletnek tűnhet egy filmmel közelebb hozni a gyerekekhez a szabadságharc eszmeiségét, de még a filmet jegyző Rákay Philip sem beszélt arról, hogy az iskolásoknak kötelező lenne látniuk azt.

Még a bemutató előtt rákérdezett nála a Nők Lapja Café újságírója, ő pedig azt mondta: biztos nem szerveznek kötelező mozilátogatást. Ha egy iskola mégis úgy gondolja, hogy illik a tantervbe, akkor persze örülni fognak.

Kötelező vagy sem a Most vagy soha?

A portálhoz érkezett olvasói levelek szerint azonban nagyon sok iskolában tették kötelezővé a filmet – az iMDB-n azonban szerencsére nem kellett pozitívan értékelniük Rákay alkotását.

A lap megkereste a Klebelsberg Központot is az ügyben. Arról érdeklődtek, mitől függ, hogy egy osztály elmegy-e megnézni a filmet vagy sem, illetve hogyan dolgozzák fel a gyerekekkel a látottakat.

A központ válaszában azt írta: nem tudnak olyan esetről, hogy a tankerületek fenntartásában lévő iskolák közül kivezényeltek volna kötelező jelleggel diákokat.

„Az iskolán kívüli programok szervezése iskolai hatáskör, ebben a Klebelsberg Központnak nincs hatásköre”

– írták válaszukban.

Sűrű program

A portál leírta, hogy a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 5. és 8. osztályos tanulóinak is kötelező volt megnézni a filmet.

Ráadásul 7 óra 10 perckorkor kellett kezdeniük a napot a diákoknak,

hogy a mozizás ne csússzon össze a kompetenciafelméréssel. A tankerület azonban állítja, hogy „a Most vagy soha! című filmmel kapcsolatban nem kaptak az iskolák külön ajánlást a fenntartótól„.

Egy budai gimnázium diákjai is látták a filmet, ők viszont nem fizettek a jegyért. A kerületben található mozi „lehetőségként” ajánlotta fel az iskolának, hogy a gyerekek ingyen megnézhetik azt.

Rekordot döntöttek

A Most vagy soha! című filmet a nyitóhétvégén 75 551 néző látta, ezzel több mint 162 millió forint folyt be.

A rendszerváltás óta ez minden idők legnagyobb magyar filmes bevétele.

Valódi Hírek