Ez most komoly? Ez jutott eszébe Szijjártónak Magyar Péter leleplezései után

Muszáj elterelni a figyelmet.

Brüsszelből jelentkezett Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben vett részt a Georgia uniós csatlakozásáról tartott tárgyaláson. Az ezt követő sajtótájékoztatóján fejtette ki a véleményét az Európai Unió bővítéséről.

Szijjártó Péter a közelgő magyar elnökség kapcsán arról beszélt, hogy Magyarország szeretné felpörgetni a csatlakozni kívánó országokkal folytatott tárgyalásokat. Szerinte ugyanis az

uniós vezetők kommunikációját kétszínűség jellemzi:

a nyilvánosság előtt támogatják a bővítést, zárt ajtók mögött viszont kisebbségben vannak azok, akik valós döntésekben is támogatják az új tagországokat.

Szijjártó Péter nagyot mondott

Megjegyezte, hogy Montenegró 14, Szerbia 12 éve tagjelölt. Albánia 10 éve jelölt, Észak-Macedónia pedig 19 éve, de velük még el sem kezdődtek a tárgyalások.

Utoljára 10 éve bővült új tagállammal az Európai Unió.

Szijjártó elmondta, hogy a decemberi tárgyalásokon az uniós vezetők kijelentették: aki nem támogatja az EU bővítését, az Vlagyimir Putyin barátja.

A miniszter szerint az egész uniós vezetésre igaz, hogy folyamatosan mesterséges akadályokat gördítenek a jelöltek elé, ezzel akadályozva a csatlakozásukat.

Az, hogy az ország háborúban áll, nem oka arra, hogy csatlakozzon az unióhoz

„A bővítésnek a stabilitást és a békét kell kiterjeszteni, és nem a háborús veszélyt importálni”

– tette hozzá.

Bár az orosz–ukrán háborúról nem ejtett több szót, az elmondottakból nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány nem támogatja Ukrajna csatlakozását.

A magyar kormány a szerbeket és montenegróinak kívánja segíteni abban, hogy előbbre tudjanak lépni a csatlakozási a tárgyalásokban.

Kétszínűnek nevezte az uniós vezetőket

Szijjártó úgy látja, hogy az EU vezetői kettős mércét alkalmaznak. A teljes taggá válás előtt nem lehet elvárni, hogy az adott ország 100 százalékban feleljen meg az EU biztonságpolitikájának. Ahogy az sem elvárható, hogy felszámolják a politikai megosztottságot. A miniszter szerint egyik kormány sem tehető felelőssé az ellenzék viselkedéséért.

Szijjártó a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásra utalva elmondta, úgy érzi, hogy az igazságszolgáltatás terén is többet vár el az unió Magyarországtól, mint a többi tagállamtól.

Lendület és zöld energia

A miniszter kifejtette, hogy a csatlakozni kívánó országok – Georgia, Moldova vagy a nyugat-balkáni államok. Új lendületet hozhatnak az unióba. A lendületen felül pedig az EU energiaellátását is biztosíthatják.

Például azzal a hatalmas beruházással, ami tenger alatti kábeleken hozná Románia és Magyarország érintésével az EU-ba a Georgiában megtermelt zöld áramot.

(Szijjártó Péter / Facebook)

Valódi Hírek