Hivatalos: Füstbe ment Orbán terve, mégsem fogja leigázni Brüsszelt a miniszterelnök

Erre nem számítottak.

Az Európai Tanács elnöke pénteken bejelentette, hogy mégsem indul a júniusi európai parlamenti választáson. Charles Michel közölte:

novemberig kitölti a mandátumát az állam- és kormányfők testületének élén.

A belga politikus minderről Facebook-oldalán számolt be.

Mint megírtuk, a Politico szellőztette meg a közelmúltban, hogy amennyiben nem sikerül időben utódot találni Michel posztjára, akkor az EU soros elnökségét betöltő ország vezetője válthatná, aki

Orbán Viktor lett volna júliustól.

Szélsőséges reakciókat váltott ki – nem az Európai Tanácsban, hanem azon kívül – a lehetőség, hogy a választási indulása lerövidítheti az elnöksége idejét – írta pénteki bejegyzésében Charles Michel.

Az Európai Parlament egy hete fogadott el egy határozatot a magyar jogállamiságról, amelyben többek között „emlékeztet arra, hogy bizonyos esetekben az Európai Tanács elnökét a Tanács féléves elnökségét betöltő tagállamot képviselő európai tanácsi tag helyettesítheti”.

A testület arra „kéri a Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb találjon megfelelő megoldásokat ezeknek a kockázatoknak a csökkentésére”. Közlésük szerint az Európai Parlament „megfelelő intézkedéseket hozhat, ha nem születik ilyen megoldás”.

Charles Michel a pénteki bejegyzésében azt írta: nem akarja, hogy az eredeti döntése „aláássa ezt az intézményt és az európai projektünket, sem azt, hogy bármilyen módon alkalmazzák az Európai Tanács megosztására”. Jelezte azt is, hogy egyre több a személyes támadás a tényekre alapozott érvekkel szemben.

„Nem leszek jelölt az európai választásokon. Az összes erőfeszítésemet a mostani felelősségi körömnek szentelem rendíthetetlen határozottsággal, amíg véget nem ér”

– közölte Charles Michel, aki így

kitölti novemberig tartó mandátumát.

(Charles Michel/Facebook / telex.hu nyomán)

Valódi Hírek