Navracsicsék már éppen dörzsölték a tenyerüket, amikor hirtelen megérkezett a galambposta a rossz hírrel

Ez (megint) nem jött össze.

Az Európai Parlament négy legnagyobb frakciója – az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a liberális Renew és az európai zöldek – hétfőn nyilvánosságra hozták az elemzésüket a magyar igazságügyi reform értékeléséről. Szerintük a magyar kormány

nem teljesítette az elvárt feltételeket, ezért nem szabad pénzt utalni

továbbra sem a kabinet részére – számolt be róla a Szabad Európa.

Az EP nagy részét képviselő politikusok vizsgálata alapján ugyan a négy vizsgált elemből egyet teljesítettek Orbánék, de az igazságügyi reformot csak egyben lehet bevezeti, így az eddig bevezetett „reformok” édeskevésnek bizonyulnak.

A 13 milliárd eurós befagyasztott keretösszegről Navracsics Tibor legutóbb azt ígérte, hogy novemberben megállapodik az Európai Bizottsággal az utalásról, ugyanakkor az EP-képviselők most azt kérik az EB-től, még döntés se legyen az ügyben, ameddig nem zajlik le a november végén – vagy december elején – az Országos Bírói Tanács elnökének megválasztása.

A frakciók szerint itt még a szavazás titkossága sincs biztosítva, mivel a a bírákat a budapesti bíróság elnökének jelenlétében „nyilvános konzultációkra” kényszerítették. Mint fogalmaztak: „a bírákat arra kötelezni, hogy elöljáróik jelenlétében nyilvánosan vitassák meg szavazási szándékaikat, befolyásolja a szavazók választását”.

Az EP-képviselők szerint az elmúlt 12 évben olyan fokú rombolást végzett az Orbán-kormány a magyar igazságszolgáltatásban, hogy szükség lenne egy „nulladik mérföldkő” bevezetésére. A 2010 óta kinevezett bírók függetlensége szerintük megkérdőjelezhető, ezért az

igazságszolgáltatás teljes átvilágítására van szükség.

Valódi Hírek