Váratlanul megszólalt a Kúria elnöke az Európai Bizottság jelentéséről

Kikérte magának.

Megírtuk, hogy az Európai Bizottság (EB) keddi ülésén elfogadták a jogállamiság helyzetéről szóló éves jelentést. A brüsszeli jelentés többek között megerősítette: a korrupcióellenes intézkedések terén továbbra is erősen hiányosak a magyar kormány lépései, márpedig – jelezték – a helyreállítási források feloldásához, ezek teljes körű végrehajtása szükséges.

A jelentés elfogadása után egyből reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

„Brüsszel újabb Magyarországot támadó jelentése ismét megerősítette, hogy annak ellenére, hogy minden vállalást teljesítettünk és folyamatosan egyeztetünk az Európai Bizottsággal, mégis folytatódik a nyomásgyakorlás. Azért támadják Magyarországot, mert nem állunk be a háborúpártiak sorába.

Nem akarunk migránsgettókat. Visszautasítjuk a rezsicsökkentés eltörlését. Meg merjük kérdezni az Európai Bizottságot arról, hogy hol van az a rengeteg pénz, amit Ukrajnának adtak. Netán a magyarok pénzét adták oda?”

– írták.

Majd Varga Zs. András, a Kúria elnöke is kifejtette álláspontját az üggyel kapcsolatban.

„Az Európai Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezete a Kúriára vonatkozóan sajnálatosan, ellenőrzés nélkül átvette az Országos Bírói Tanács (OBT) minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét. A megállapításokra vonatkozóan kijelenthető, hogy

azokból egyetlen szó sem igaz”

– írta szerdai közleményében a Kúria elnöke.

„A megállapításokat mint a bírói tekintélyt minden alap nélkül megkérdőjelező politikai támadást ismételten, sokadszorra visszautasítom”

– közölte a főbíró, aki szerint sajnálatos, hogy mindez az Országos Bírói Tanács néhány volt és jelenlegi tagjának „öncélú törekvésein alapul”. Ezektől a törekvésektől pedig nem csak a Kúria képviseletében, de „minden tisztességes magyar bíró nevében” elhatárolódott.

„Végül, ami az automatikus ügykiosztás minden bíróságra kiterjesztésének követelését illeti, a Kúria tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy az Országos Bírói Tanács és az Európai Bizottság egybehangzó törekvésének teljesítése

a magyar igazságszolgáltatás megbénításához vezetne.

A Kúria – előre sejtve, hogy ez elvárás lesz – három év alatt előre létrehozta és mára működteti ezt a rendszert. A tapasztalataink azt mutatják, hogy az ügyelosztás bürokratikus adminisztrálása jelentős, indokolatlanul sok időt és erőforrást von el az ügyek tényleges elbírálásától, holott az utóbbi a felek természetes érdeke.

Az automatikus ügykiosztás kiterjesztése minden bíróságra megvalósíthatatlan. Akkor is megvalósíthatatlan, ha az Országos Bírói Tanácsnak a bíróságok működésére vonatkozó ismeretek hiányában megfogalmazott javaslatain alapul”

– zárul Varga Zs. közleménye.

(kuria-birosag.hu nyomán)

Valódi Hírek