Végre kiderült: Erről szeret álmodni Szijjártó Péter

Nem kis dolgokról.

Magyarország érdekelt a dél-kaukázusi zöld villamos energia jövőbeli importjában, ezért szeretné, ha minél előbb megépülne az ezt lehetővé tevő,

Fekete-tenger alatti vezeték Georgia és Románia között

– közölte Szijjártó Péter csütörtökön a Zöld Energiafolyosó nevű fórumon.

A külgazdasági és külügyminiszter Georgiába utazott, ahol megosztotta aggályait az európai energiabiztonságról, azonban azt is elárulta:

„Szeretjük az ambiciózus terveket,

szeretünk nagyot álmodni.”

A földgáz ára egy ponton a korábbi tízszeresére emelkedett, és nagy kihívást jelentett a tározók feltöltése a fűtési szezon előtt – fogalmazott a tárcavezető. Elmondása szerint sokan a töltöttséget a tárolói kapacitáshoz mérték, a fogyasztás helyett.

Az Északi Áramlat ellen elkövetett robbantás kapcsán sérelmezte, hogy az ügyben még nem történt független nemzetközi vizsgálat, szerinte ez „teljes téboly”.

A miniszter véleménye az, hogy az enyhe tél mérsékelte a kontinens problémáit, a helyzet rosszabbul is alakulhatott volna. Az ellátásból milliárdos nagyságrendű orosz gáz esett ki, bár a kínai gazdaság újranyitásával bővül a kereslet. Szijjártó szerint azonban

semmi garancia nincs rá, hogy a következő tél is így alakul.

Elmondása szerint Magyarország nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, az új források bevonása közben is igyekeznek környezetbarát módon eljárni. Ezen a téren a legrealisztikusabb forgatókönyv – jegyezte meg – a dél-kaukázusi térség forrásainak bevonása.

„Azerbajdzsánnal már politikai megállapodás született a földgázimportról, kezdetben már idén mintegy 100 millió köbméteres mennyiségben, később azonban ez egy hosszú távú szerződés keretében évente kétmilliárd köbméterre nőhet”

– nyilatkozott a tárcavezető.

Ehhez szükséges Románia és Georgia összekötése, ha sikerrel járnak,

ez lesz a világ leghosszabb, körülbelül 1200 kilométeres víz alatti vezetéke.

Világos napirendre van szükség a megvalósításhoz, a kormány készen áll a költségek megosztására, valamint támogatja egy közös, „négyállami” gazdasági entitás létrehozását – állította a politikus. Bulgária is jelezte, hogy csatlakozna a projekthez – tette hozzá Szijjártó Péter.


(Szijjártó Péter/Facebook/MTI)

Valódi Hírek