„Óriási” bejelentéssel rukkolt elő Orbán: Megvan, kire cserélte le Putyint (+fotók)

Elmélyítették a kapcsolatokat.

Magyarország elkötelezett támogatója Georgia EU-tagságának, amely Európa érdekét is szolgálja – hangoztatta Orbán Viktor a magyar és a georgiai kormány együttes ülését követően megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön a georgiai Telaviban.

A magyar miniszterelnök elmondta: Magyarország azért támogatja az EU-tagjelölti státusz megadását Georgiának, mert ezt „igazságosnak” látja, másfelől mert Európa versenyképességének fenntartásához is szükség van olyan, gyorsan fejlődő országokra, mint Georgia.

„Magyarország és Georgia barátságának legmélyebb alapját a közös keresztény hagyomány jelenti”

– mondta Orbán.

A magyar kormányfő megjegyezte: európai érdek az EU összekapcsolása a Kaukázus térségével, ezt pedig a legkönnyebben éppen Georgiával lehet megtenni.

„Ezért voltunk rendkívül szomorúak, sőt dühösek, amikor azt láttuk, hogy Georgiának nem adják meg a tagjelölt státuszt, miközben olyan országoknak megadják, amelyek nyilvánvalóan messze Georgia mögött vannak fejlettségben”

– idézte fel.

Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a két ország kapcsolatában a közös csütörtöki kormányülést, egyúttal köszönetet mondott, amiért

a magyar kormány Georgia „igaz barátja„,

amely támogatja az ország területi integritását és európai integrációját.

„Országaink osztoznak a hagyományos és örök értékekben”

– közölte Irakli Garibasvili, kiemelve a magyar miniszterelnök hozzájárulását „ezen értékek védelméhez„.

A kormányfő megannyi fotót posztolt a találkozóról:

(Orbán Viktor/Facebook / MTI)

Valódi Hírek