Újabb botrány tört ki: Súlyos dolgok derültek ki a frissen lemondott Balog Zoltánról

Mit művelt Balog Zoltán?

Megírtuk, hogy péntek délután benyújtotta lemondását Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöki posztjáról – közölte a püspök a pénteken délután elmondott zsinati beszédében. A püspök a harmadik szereplő, aki lemondani kényszerült a nemrég kirobbant ped0filbotrány után.

Balogot közel egy héttel megelőzve Novák Katalin és Varga Judit a múlt hét előtti szombaton, közvetlenül egymást követően nyújtották be lemondásukat.

A lemondások oka, hogy 2023 tavaszán a bicskei gyermekotthon ped0fil exigazgatóját mosdatni próbáló helyettesnek kegyelmet adott Novák Katalin. A döntéséhez Varga Judit akkori igazságügyi miniszter ellenjegyzése is kellett, azonban annak volt férje, Magyar Péter szerint Varga nem értett egyet azzal. A kegyelmi kérvényt több forrás szerint Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter javaslatára fogadhatták el.

Hadházy Ákos parlamenti képviselő megnézte, hogy hova folyt el a hajmeresztően sok állami támogatás a reformátuso egyháznál. Közérdekű adatigénylésének eredményét Facebook-posztban tárta a nyilvánosság elé.

Kiderült, hogy közel 140 millió forint ment el a semmire.

Hadházy Ákos bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

„A nyíregyházi REFORMÁTUS GYÜLEKEZET 133 MILLIÓT (!) VERT EL »SZERVEZETI MŰKÖDÉS HATÉKONYSÁGJAVÍTÁSÁRA« (!), azaz a jó nagy SEMMIRE.

Ez az egyetlen EU-s projekt mindent megmagyaráz abból, hogy miért lehetett püspök Orbán bizalmi emberéből. Úgy, hogy az egyház szabályai szerint nem is lett volna megválasztható. Hát a pénzért.

Közérdekű adatigényléssel kikértem a projekt költségvetését, és a 100 ezer forintnál nagyobb szerződéseinek adatait. A gyülekezet becsületére szóljon, hogy elég lassan és többszöri kérésre, de végül megkaptam őket. (Innen letölthetőek: https://korrupcioinfo.hu/adatigenyles-3/)

Az »eredménytermékek«, tanulmányok tömkelege pedig a gyülekezet honlapján kereshetőek ki (https://refnyiregyhaza.hu/). Hogy ne kelljen sokat bogarászni, néhány kirívó példát a képek közé tettem. Illetve a kommentekben külön linkeket is teszek a legdurvábbakból válogatva.

A részletekről alább, de előtte idemásolom, amit egy nagyon kedves református lelkész ismerősöm írt, amikor megmutattam neki az adatokat. »A Nyíregyháza Városi Egyházközség kapott 136 milliót azért, hogy az intézményeiben a gondozottaknak jobb legyen.

A gondozottak helyzete mit sem változott, viszont egy tanácsadó vállalkozás (33 millió), illetve egy egyházközség elnöksége sikeresen eloszthatott 100 milliót hozzá közel álló személyeknek.

Lehet, hogy minden törvényes, de talán semmi sem etikus.«

Nos, kissé részletesebben arról, hogy hová tűnt ez a rengeteg pénz

1) 33 milliót adtak egy Equinox Consulting nevű tanácsadó cégnek. Az eredmény egy sor frázisokat pufogtató »szakmai anyag« (pl. Minőségbiztosítási szabályzat, utánpótlási terv [ez egyébként egy tök üres sablon], protokoll-gyűjtemény, jó gyakorlatok, stb.).

Érdemes a képeket és a kommentekbe tett linkeket böngészni, de egyik kedvencem a tök üres »utánpótlási terv« sablon, illetve a »jó gyakorlatok tárháza«. Ahol pl. ilyen fantasztikus ötleteteket kaphatnak a gyülekezet tagjai és alkalmazottai.

»A nagyobb közösségeknél az ott szokásos találkozási alkalmak megfelelő alkalmazása elősegíti, hogy a közösség egymástól távolabb eső tagjai méltóképp láthassák egymást. Ezáltal teremtődjön egy plusz esély az egymáshoz való kapcsolódásra.«

2) Mintegy 60 milliót 250-440 ezres fizetésekre adták maguknak, különböző jogcímeken. Volt a projektnek szakmai vezetője, operatív vezetője, egyablakos ügyintézője (akármit is jelent).

Minőségbiztosítási adatrögzítője (akármit is jelentsen), műszaki ügyintézője, gazdasági ügyintézője, jogi tanácsadója, rendszergazdája.

3) A maradék pénzen elsősorban számítástechnikai eszközöket vettek, de jutott két millió irodai bútorokra, 1.5 millió (!) nyilvánosság biztosítására. 6 millió a projektmenedzsmentre (a fenti, összesen 60 milliós béreken felül), kerekasztal beszélgetésekre (nagy asztal lehetett, mert alkalmanként 250 ezret számoltak el rá) stb.

136 millió a mai világban talán nem tűnik soknak, de hasonlítsuk például össze azzal, hogy a hatalmas ellenzéki adakozás pl. ennyi pénzt tudott összeszedni az erőszak áldozatainak megsegítésére.

Vagy gondoljunk bele, hogy a perselypénzből mennyi bevétele lehet a gyülekezetnek (amely egyébként mindig is az ország egyik leggazdagabb gyülekezete volt, a parókiája majdnem nagyobb, mint a temploma). És gondoljunk bele még egyszer, hogyan verték el az egészet.

Nos, az ilyen projektekkel vásárolta meg magának Balog exminiszter a püspöki hivatalt

Szörnyű belegondolni, hogy a kegyelmi botrány áldozatainak szenvedése kellett ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön valamilyen megtisztulás az lehetősége az egyházban.

Még szörnyűbb belegondolni, abba, hogy ez nem biztos, hogy sikerül.”

(Hadházy Ákos / Facebook)

KAPCSOLÓDÓ:

Nagyon súlyos dolog derült ki a bicskei ped0filbotrányban: Újabb brutális bizonyíték került elő Balog Zoltán felelősségéről

Valódi Hírek