Óriási siker: Mégis lehet népszavazást tartani az Orbán-kormány veszélyes sóskúti gyáráról

Megrettent a hatalom.

A képviselő-testület jóváhagyta a kezdeményezést

Sóskút képviselő-testülete elfogadta az öt önkormányzati képviselő népszavazási kezdeményezését, akik a civilekkel közösen vinnék népszavazásra a Pest megyei teleülésre tervezett üzem ügyét. Az RTL Híradó arról számolt be, ha minden a tervek szerint alakul,

a referendumot május elején meg is tarthatják,

ami nemcsak a sóskútiakat, hanem a környező településeken élőket is érinti.

Mint ismert, óriási botrány tört ki Sóskúton a településre tervezett üzem miatt. A lakossági fórumot azzal a szándékkal hívták össze, hogy meghallgassák a polgármestert, mi az álláspontja az újabb akkumulátorgyárral kapcsolatban. König Ferencet a sajtó képviselői hiába kérdezték, ő válasz nélkül ment be az iskolába, ahova egyébként csak az igazoltan helyi lakosoknak engedélyezték a bejutást.

Kapcsolódó: Kitört a botrány Sóskúton: Rendőrökkel menekült a dühös tömeg elől a polgármester (+videó)

Sóskút önkormányzata honlapján közzétette a helyi választási bizottság február 12-én elfogadott határozatát, amely kimondja,

az alábbi kérdés népszavazásra bocsátható:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”

Az embereket semmiről sem tájékoztatták

Mint megírtuk, a közelmúltban is tartottak egy alternatív közmeghallgatást Sóskúton, miután bejelentették, hogy a településre „költöztetik” az Alsózsolcáról kiebrudált szlovén Andrada-csoport akkumulátorgyárát. A közmeghallgatáson akkora tömeg jelent meg, hogy a több száz fő befogadására alkalmas terembe már be sem fértek a tiltakozók. A polgármester és a cég képviselői nem jelentek meg ezen a fórumon.

A civilek arról is beszámoltak, hogy csak a televízióból tudták meg „véletlenül”, hogy gyár fog épülni Sóskúton. Azt mondták, semmit nem tudnak a beruházás részleteiről, őket senki nem tájékoztatta semmiről, ezért pedig jelezték, hogy dönteni sem tudnának az ügyben, mert

semmilyen információt nem osztottak meg velük a tervezett üzemről.

A beruházó a múlt héten „szemléltető anyagokkal” próbálta meg elhitetni a közvéleménnyel, hogy ugyan több ezer tonna, rákkeltő anyagokat is tartalmazó fekete por lesz a sóskúti gyár végterméke, de – állították – mindennek „nem lesz hatása a környezetre”. Csütörtökön megírtuk, hogy Debrecenben is forrnak az indulatok, ugyanis szintén veszélyes, rákkeltő anyagokról találtak bizonyítékokat.

Kapcsolódó: Óriási botrány tört ki Debrecenben: Rákkeltő anyagokról talált bizonyítékot a civilek ügyvédje (+videó)

Videó:

A polgármester tévedett

A Népszava beszámolójában emlékeztetett, König Ferenc polgármester a csatornának korábban azt mondta, hogy gyakorlatilag tehetetlen, mert „kész helyzet elé állította őket a kormány”, de nem csak őket, hanem Iváncsát, Debrecent és sok más települést.

„Ha a kormány úgy dönt bármennyi gyár idejöhet”

– „érvelt” König polgármester, hozzátéve, főként ha kiemelt beruházássá minősítik (!). Úgy vélte, ebben az esetben „senkinek semmi joga, és népszavazást sem lehet kezdeményezni”.

Ám a polgármester úgy tűnik, tévedésbe eshetett, mert esély nyílt a népszavazásra, és ha ezt is megakadályoznák, a helyiek közölték, élőlánccal fogják megakadályozni, hogy meginduljon a gyárban a termelés.

Kapcsolódó:

Botrányos dolog derült ki: Orbánék 10 évre előre kifizetik a kínaiaknak az akkugyári vendégmunkások bérét

Rendkívüli: Újabb veszélyes titkok szivárogtak ki Orbánék sóskúti akkumulátorgyáráról

Kitört a botrány Sóskúton: Rendőrökkel menekült a dühös tömeg elől a polgármester (+videó)

Valódi Hírek