Rendkívüli: Újabb veszélyes titkok szivárogtak ki Orbánék sóskúti akkumulátorgyáráról

Súlyos dolgok derültek ki.

Mint ismert, óriási botrány tört ki Sóskúton a településre tervezett üzem miatt. A lakossági fórumot azzal a szándékkal hívták össze, hogy meghallgassák a polgármestert, mi az álláspontja az újabb akkumulátorgyárral kapcsolatban. König Ferencet a sajtó képviselői hiába kérdezték, ő válasz nélkül ment be az iskolába, ahova egyébként csak az igazoltan helyi lakosoknak engedélyezték a bejutást.

Majd az is kiderült, hogy eddig szlovén magánszemélyről lehetett tudni, ám az Andrada cég befektetői között megtalálható a legnagyobb szlovén akkumulátorgyár is.

A cég egész hálózat kiépítését tervezi feldolgozóüzemekből, hogy a kínai és koreai gyártók akkuhulladékát helyben hasznosítsák. A helyi lakosok pedig nem ok nélkül aggódnak, hiszen a szakértő is megerősítette: a feldolgozás ugyanúgy jelentősen terheli a környezetet, mint a gyártás.

Az üggyel kapcsolatban újabb szokatlan fordulat történt. Jávor Benedek (Párbeszéd) Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy az Andrada még engedélykérelmet sem adott be a sóskúti üzemre. A politikus erre vonatkozó információit a Pest Vármegyei Kormányhivatal szintén megerősítette.

Jávor Benedek bejegyzését alább közöljük:

„Az Alsózsolcán lakossági ellenállásba ütköző Andrada-csoport a borsodi település helyett Sóskúton rendezné be akkumulátorfeldolgozó üzemét. Az azóta viharos lakossági tájékoztatókkal a hírekbe kerülő projekt a cég januári tájékoztatása szerint »az engedélyek megszerzését követően« már február végén megkezdené működését.

Csakhogy »az engedélyek megszerzése« február végéig akadályokba ütközhet, tekintettel arra, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint

a cég eddig semmiféle engedélykérelmet nem adott be akkumulátorfeldolgozásra.

A januári híreket követően adatkéréssel fordultam a Kormányhivatalhoz. 👇

»Kérem, hogy Sóskút területére tervezett, 2023. október 1-jét követően benyújtott akkumulátor-szétszereléshez és/vagy akkumulátor-újrahasznosításhoz kapcsolódó tevékenység folytatása céljából üzem vagy telephely létesítésére irányuló engedélykérelmet és egyéb kapcsolódó dokumentumok elektronikus másolatát részemre elektronikus formában megküldeni szíveskedjen.«

A kormányhivatal ma kézhez kapott válasza alapján azonban semmilyen akkumulátorfeldolgozáshoz kapcsolódó tevékenységre

nem érkezett be engedélykérelem a területileg illetékes hatósághoz,

sem az Andrada, sem más cég részéről Sóskút közigazgatási területére!

Ez alapján, bár a cég igyekezett azt a benyomást kelteni, hogy az üzem elindulása gyakorlatilag eldöntött kérdés, a valóságban érdemi hivatalos lépéseket még az engedélyeztetés érdekében sem tettek. Ez azt is jelenti, hogy a helyi közösség komoly befolyást gyakorolhat arra, hogy mi, és hogyan valósul meg Sóskúton, vagy hogy egyáltalán szükség van-e erre az akkumulátorbontóra a településen.

Fent kell tartani a nyilvánosság figyelmét, az engedélyezési eljárásba ügyfélként be kell kapcsolódni, és pontosan tisztázni kell, milyen tevékenység, pontosan milyen feltételekkel valósulna meg, és az elfogadható-e a sóskútiaknak!”

(Jávor Benedek/Facebook)

Valódi Hírek