Kitört a botrány Sóskúton: Rendőrökkel menekült a dühös tömeg elől a polgármester (+videó)

Lemondásra szólították fel.

Óriási tömeg gyűlt össze kedd délután a sóskúti iskola előtt, azzal a szándékkal, hogy meghallgassák a polgármestert, mi az álláspontja a településen épülő újabb akkumulátorgyárral kapcsolatban. König Ferencet a sajtó képviselői hiába kérdezték, ő válasz nélkül ment be az iskolába, ahova egyébként csak az igazoltan helyi lakosoknak engedélyezték a bejutást.

Az RTL Híradó riportjában arról számolt be, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai áttörték magukat az emberek útját álló biztonsági őrökön, így pedig már mindenki akadályok nélkül juthatott be a iskolába. Ekkor még úgy tűnt, hogy meg fogják tartani a délután 5 órára meghirdetett „lakossági tájékoztatót”, ám

a polgármester váratlanul lemondta az eseményt, és elmenekült a helyszínről.

„Engedj be!”

– ordították az önvédelmi alakulat tagjai, akik biztosították a bejutást a civilek számára.

„Polgármester úr, ne meneküljön!”

– üvöltötte a dühös tömeg a gyáván megfutamodó König Ferenc lemondását követelve.

A polgármester és a cég képviselői végül a rendőrök segítségét kérve menekültek el a helyszínről. A polgármester azt is közölte, hogy nem tudja már „biztosítani a rendet”.

„Szeretnék távozni, szeretnék távozni jó? Biztosítsa nekem!”

– mondta megrendülten a rendőröknek a menekülő polgármester.

Mint megírtuk, a múlt héten is tartottak egy alternatív közmeghallgatást Sóskúton, miután bejelentették, hogy a településre „költöztetik” az Alsózsolcáról kiebrudált szlovén Andrada-csoport akkumulátorgyárát. A közmeghallgatáson akkora tömeg jelent meg, hogy a több száz fő befogadására alkalmas terembe már be sem fértek a tiltakozók. A polgármester és a cég képviselői nem jelentek meg ezen a fórumon.

A civilek jelezték, nem szeretnének több veszélyes kínai üzemet a településen.

„Ne tegyék tönkre a lakhatási körülményeinek, az életterünket, a vizünket, a levegőnket!”

– mondta egy felháborodott helyi lakos.

A civilek arról is beszámoltak, hogy csak a televízióból tudták meg „véletlenül”, hogy gyár fog épülni Sóskúton. Azt mondták, semmit nem tudnak a beruházás részleteiről, őket senki nem tájékoztatta semmiről, ezért pedig jelezték, hogy dönteni sem tudnának az ügyben, mert semmilyen információt nem osztottak meg velük a tervezett üzemről.

König Ferenc nem nyilatkozott a csatornának, ugyanakkor a település honlapján azt közölte, a képvislő-testület nem hozott támogató döntést a beruházásról, de – tette hozzá – beleszólása nincs abba, ha egy cég megvásárolja egy másik ingatlanát.

Az eseményekről a Mérce is tudósított:

(Telex/Youtube / Mérce/Facebook)

Valódi Hírek