Óriási botrány tört ki Debrecenben: Rákkeltő anyagokról talált bizonyítékot a civilek ügyvédje (+videó)

Félnek az emberek.

Forrnak az indulatok Debrecenben

3000 milliárd forintból, 221 hektáron épülhet meg Debrecenben az ország legnagyobb akkumulátorgyára. A beruházás ellen már több mint egy éve töretlenül tiltakoznak a civilek.

Mint ismert, egy magánszemély bíróságon támadta meg az engedélyezést, amelynek eredményeként a Kúria megsemmisítette a kínai CATL vállalat katasztrófavédelmi engedélyét. Kérdés, hogy ez esetben hogyan és miért folyhat tovább az építkezés.

„Mintha gyerekek lennénk, a fejünk felett döntenek”

– hangzik el a Telex drámai riportjában.

Az egyik megszólaló jelezte, nem is a CATL vállalattal van a gond, mert „ők csak azt csinálják, amit nekik megengednek”. A civilek nem is a kínai vállalatot, hanem a kormányhivatalt és a katasztrófavédelmet perelték be.

A tárgyaláson ezúttal arról volt szó, hogy mennyi mérgező anyag került a természetbe az akkumulátorgyár működése miatt. Az eseményen egészen megdöbbentő jelenetek zajlottak le. A civileket képviselő ügyvéd, Halász Árpád már az elején leszögezte, hogy az NMP (lítium és N-metil-2-pirrolidon nevű oldószer) koncentrációjára vonatkozóan sem tudnak „egyenes választ adni„.

Súlyos dolgok derültek ki az akkumulátorgyár által használt vegyületről

Mint ismert, az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt is okozhat, valamint károsíthatja a születendő magzatot is. Magyarországon ezeknek egyelőre nincsen jogszabályi határértéke. Emiatt a kormányhivatal azt találta ki, hogy a határértéket a tevékenység megkezdésekor elsőként mért koncentráció alapján határozzák meg (!).

„Az NMP egy súlyos egészségügyi kockázatokat rejtő vegyület”

– hívta fel a figyelmet a civilek védője a tárgyaláson.

A kormányhivatal szerint „alapállapot-felmérést” kell elvégezni. Erre szerintük azért van szükség, hogy a már meglévő szennyeződést meg lehessen különböztetni a gyár által kibocsátott szennyeződéstől. A probléma viszont azzal van, hogy

az NMP egy olyan vegyület, amely a természetben egyáltalán nem fordul elő.

Szászi Ádám tanácselnök ezt többször jelezte is, mondván, a területen az NMP fellelhetősége gyakorlatilag nulla. Tehát nincs a földtani közegben NMP – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: amennyiben el is végzik ezt a jelentést, abból az fog kiderülni, hogy nincsen NMP, vagyis nincs szennyező anyag. Amikor a bírák erről kérdezték a kormányhivatal képviselőjét, zavartan magyarázkodni és dadogni kezdett.

Kiakadt a civilek ügyvédje

„Tényleg az az őszinte kérdésem, mit csináltak eddig? Tehát mit vizsgáltak?”

– vetette fel a civilek ügyvédje ingerülten.

A bírák nem engedték el a kérdést, és felvetették, hogy miért a szennyvízkezelő működése előtt akarják meghatározni az NMP határértékét. Miért nem az szerepel a dokumentumban, hogy a tevékenység megkezdése előtt mért határérték? – kérdezték értetlenül a bírák.

„Hát ugye, ez érdekes kérdés, hogy mi minősül tevékenységnek”

– érkezett a furcsa válasz.

A civilek ügyvédje jelezte, biztos benne, hogy lesz NMP-kibocsátás, hiszen maga a kormányhivatal írta ezt le.

A Telex riportját itt lehet megtekinteni:

Valódi Hírek