Elsöprő győzelmet aratott a bíróságon az Orbánnal kritikus nagyvállalkozó

Bige László ügyében döntött a bíróság.

Novemberben még arról írtunk, hogy a Nitrogénművek határozatlan időre leáll. Sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét. Ezt Bige László elnök–vezérigazgató jelentette ki, ám rövidesen változtatott közlendőjén, és az RTL Híradónak már azt mondta, hogy mégsem zárnak be.

Kapcsolódó: Bige László megindítja az ellenállást az Orbán-rendszer ellen (+videó)

Bige Lászlót vesztegetéssel vádolták

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, és jogerősen felmentette Bige Lászlót (a közleményben B.L.T vádlottként hivatkoznak rá) a vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól.

Az ügy azért került a táblabíróság elé, mert az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott bűnösségének megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője tudomásul vette a döntést – részletezték.

A vádirat szerint a vádlott 2009 végén üzleti kapcsolatba került egy, a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójukon a vádlott felajánlotta neki: elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, 50 százalékkal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, amelyet saját vevőkörének így haszonnal értékesíthet tovább, részben számla nélkül – áll a közleményben.

Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevőinek azt haszonnal értékesítette.

Bige László Orbán Viktor

Győzött Bige László a bíróságon

A készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januárjától októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió 400 ezer forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak a valótlan leértékelés ellentételezéseként – írták.

A váddal szemben – attól eltérő tényállást megállapítva –, az elsőfokú bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a vállalkozó jogtalan előnyt fogadott el a vádlottól, így a vesztegetés nem volt igazolható.

A Debreceni Ítélőtábla Háger Tamás vezette tanácsa az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélőtábla a másodfokú eljárásban megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a perrendi szabályok betartásával folytatta le az eljárást. A bizonyítékokat egyenként, és azokat egymással összevetve értékelte.

Mi lett az ítélet?

Az elsőfokú bíróság a vádlottat törvényesen mentette fel

és ennek részletes indoklását is kifejtette. Az ítélőtábla sem találta bizonyítottnak az eljárás során, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt. Az ítélet jogerős – közölte a szóvivő.

Valódi Hírek