Újabb váratlan csavar: Bige László megindítja az ellenállást az Orbán-rendszer ellen (+videó)

Erre készül.

Alig másfél hete arról írtunk, hogy a Nitrogénművek határozatlan időre leáll, sőt az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét. Ezt Bige László elnökvezérigazgató jelentette ki, ám rövidesen változtatott közlendőjén, és az RTL Híradónak már azt mondta, hogy mégsem zárnak be.

Mint fogalmazott:

„Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra.

Küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye”.

Bige az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a minap tisztázta a történteket. Közölte, hogy nem pár óra alatt változott meg a vállalatról alkotott jövőkép, hanem több hónap alatt. Elmondása szerint még tavasszal szembesültek egy 6 milliárd forintos különadóval, júliusban pedig egy 12-14 milliárd forintossal.

Utóbbihoz, a szén-dioxid-kvóta adóhoz hozzáfűzte, hogy Európán kívül nem is hallottak még ilyenről, Magyarországon pedig csupán néhány cégnek kell ezt megfizetnie.

Bige közölte: aláírtak egy új szerződést, amellyel új beruházás indul, így óránként 80 tonna ammóniát fejthetnek le, ez pedig lehetővé teszi a termelés szempontjából, hogy ne kelljen kifizetniük a különadót, hiszen

nem földgázt vásárolnak, hanem importammóniával dolgoznak majd.

Mint mondta, a rendszer júniusra elkészül, akkor biztos újraindulhat a termelés, amelyet nem is terveznek a jövőben leállítani.

Valódi Hírek