Itt a vége: Lehúzza a rolót a Fidesz által kicsinált nagyvállalkozó

„De szép gyárad van, kár lenne, ha baj érné!”

„A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást,

93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.”

– közölte Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa az Agrárszektorral.

Bige szerint a júliusban megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelynek következtében lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást az egyetlen hazai műtrágyagyártó vállalat már nem tudja vállalni.

A Nitrogénművek már november 6-tól leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint csupán egy hónapra. A tulajdonos elküldte az Agrárszektornak azt a szeptember elején kelt levelet, amelyet Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek írt azért, hogy felhívja a figyelmet a kialakult helyzetre.

Ebben, miután bemutatta a gyár fontos szerepét a magyar gazdaságban, és részletezte, hogy az intézkedés mekkora veszteségeket okoz, az alábbiakat írta:

„Jelen levelünk célja továbbra is az, hogy felhívjuk a Kormányzat figyelmét a bevezetett adó rendkívüli hatásaira és felkérni a Kormányt a rendelet finomítására, amely a fenntarthatósági célok megvalósítása mellett a hazai műtrágyagyártás, közvetetten a hazai mezőgazdaság versenyképességét és a kapcsolódó munkahelyek megőrzését is támogatja.

A kormányrendelet vegyiparra gyakorolt hatása súlyos, de azon belül még diszkriminatív is, hiszen

aránytalan terhet ró a nitrogén műtrágyagyártásra.

Elvárt működés mellett, ami a hazai mezőgazdaság igényének közel 60%-át biztosítja és az ország export teljesítményéhez is jelentősen hozzájárul, a bevezetett adó mértéke meghaladhatja árbevételünk 10%-át, ami a vállalat likviditásának fenntartása érdekében azonnali reakciót igényel. Más, az adóval érintett, vállalatoknál ez a mérték, konszolidált árbevétel szinten 1% alatt marad.”

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a bezárást kikényszerítő rendelet egyfajta Lex Bige.

Az üzletember, aki 233 milliárdos vagyonával „A 100 leggazdagabb magyar 2023” kiadvány szerint a 8. leggazdagabb magyar, a 2022-es országgyűlési választás előtt pedig azzal került a kormányzat látókörébe, hogy nyíltan támogatta az egyesült ellenzéket. Emiatt rászállt a minisztérium, és mondvacsinált vesztegetési vádakkal eljárás is indult ellene, de az

felmentő ítélettel zárult.

Valódi Hírek