Világbotrány lett Novák Katalin kegyelmi ügyéből: A köztársasági elnöknek befellegzett

Futótűzként terjed a botrány.

A Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügyében kirobbant botrány péntekre átlépte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét is, ez pedig jelzi, hogy valóban fajsúlyos esetről van szó. Novák Katalin még Ferenc pápa tavalyi látogatásakor adott kegyelmet K. Endrének, akit azért ítéltek három év négy hónap börtönre, mert segítette a bicskei gyermekotthon ped0fil igazgatóját.

Orbán Viktor az ügyben csütörtökön terjesztett be Alaptörvény-módosítást, azóta sorra állnak fel Novák Katalin tanácsadói is. Sajtóhírek szerint a miniszterelnök pénteken közölte, hogy nem fogadta el Novák Katalin kegyelmi döntésére vonatkozó magyarázatát. Megírtuk, hogy pénteken Kocsis Máté is elhatárolódott Nováktól. Eközben a civil szférában is nő az ellenállás: 107 szervezet követeli a kegyelmi jogra vonatkozó törvény átalakítását, de arról is beszámoltunk, hogy óriási tüntetést tartottak a Belügyminisztérium épülete előtt pénteken.

Novák Katalin bukása

A Telex szemléje szerint az AP hírügynökség, – amelynek hírét az amerikai ABC is átvette – kiemelte: egyre többen követelik Novák Katalin lemondását, miután kegyelemben részesítette K. Endrét. Hangsúlyozták, hogy a magyar köztársasági elnök Orbán Viktor szövetségese, a Fidesz korábbi alelnöke, aki családokért felelős miniszterként töltött be pozíciót a kormányban.

„Novák a hagyományos családi értékek és a gyermekek védelme mellett kardoskodott az utóbbi években”

– hívták fel a figyelmet.

Az egyik áldozat is megszólalt

A hírügynökségnek az egyik áldozat, Pop Mert is nyilatkozott, aki magyarázatot követel Novák Katalintól. A hírügynökségnek azt mondta, felelősséget érez abban, hogy a többi áldozat nevében is megszólaljon és válaszokat követeljen.

„Novák Katalin, a korábbi családügyi miniszter a Fidesz egyik emberi arca, akiről tényleg azt hihetjük, egy jó természetű édesanya, egy jó családanya, egy nyugodt, mérsékelt elnök.

Aztán kiderült, hogy ez nem így van”

– mondta Pop Mert, hozzátéve, szívesen megismertetné Novákkal az áldozatok álláspontját is.

Novák Katalin váratlan utazása

Az AP arról is írt, hogy Novák egy keddi sajtótájékoztatón nem adott egyértelmű magyarázatot az ügyben. Emlékeztettek Gál András, az áldozatok ügyvédjének kijelentéseire is, aki azt mondta, egy pofonnal ér fel számukra Novák Katalin „válasza”. Azt is megjegyezték, hogy Novák Katalin egészen váratlanul Katarba utazott, miközben sorra mondanak le a tanácsadói.

A Reuters is kiemelte hírében a Novák Katalin lemondatását követelő ellenzéki felszólítást. A hírügynökség Varga Juditot is megnevezi, akinek szintén visszahívását követeli az ellenzék, vagyis hogy a Fidesz szedje le őt az EP-listáról, hiszen Varga Judit ellenjegyezte az elnöki kegyelemet. Hírükben részletesen beszámoltak a pénteki tüntetésekről is.

A német Der Spiegel beszámolójában megemlíti, hogy „a jobboldali populista miniszterelnök” közvetett módon

először kritizálta egykori harcostársát

(ugyanakkor – jegyezték meg – nevét nem említette meg Facebook-videójában). Azt írták, Novák Katalin Orbán Viktor pártjának kezdeményezésére lett köztársasági elnök, és a hagyományos családmodellt és nőképet propagálta.

Orbán családja is előkerült

Kiemelték, hogy a Fidesz uralta kormányzat 2021-ben indult, és „gyermekvédelminek” nevezett hadjárata során többek közt megtiltották az iskolákban a homosze*ualitásról való felvilágosítást, valamint hogy a melegeket ábrázoló könyveket lefóliáztatták. Arról is írtak, hogy a magyarországi „ellenzéki média” szerint K. Endrének jó kapcsolatai lehetnek a katolikus egyházzal és Orbán Viktor családjával is, amely szerepet játszhatott a kegyelemi döntésben.

Az osztrák Der Standard az „Orbán behúzza a vészféket a ped0filbotrány után” című cikkében azt írta, Orbán Viktor sokáig hallgatott, pedig a botrány már a múlt héten kipattant, miközben az ügy a Fidesz szavazói számára is rendkívül visszatetsző. Szintén összefüggésbe hozták az ügyet az egyházzal és az Orbán családdal. Felcsútot Orbán Viktor otthonaként írták körül. Jelezték azt is, hogy Novák egész politikai pályája során messzemenőkig lojális volt Orbánhoz,

ezért elképzelhetetlen, hogy Orbán akaratával ellentétesen cselekedjen.

Kiüresedett a kegyelem intézménye

A francia Ouest-France azt írta, a kegyelem intézménye meglehetősen ellentmondásossá vált Magyarországon. Megemlítették Budaházy György ügyét, akit terr0rizmus vádjával ítéltek el a Hunnia-perben, majd Novák Katalin Ferenc pápa látogatásakor őt is kegyelemben részesítette. Hozzátették, a „gyermekvédelmi” intézkedéseire büszke Orbán-kormány eddig a homosze*ualitás ellen használta fel hatalmát. Végül idézték Novák Katalin nyilatkozatát, miszerint „nincs és nem is lesz kegyelem a ped0filoknak”.

„De a bűntársaiknak igen”

– tették hozzá.

Valódi Hírek