Mi történt? Rögvest magyarázkodni kezdett Pintér embere, miután kiszivárogtak a botrányos iratok

Csak a lényegről nem esett szó.

Az országos Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) feladata, hogy a várakozási idő a betegek számára minél jobban csökkenjen, és minél hamarabb orvosi ellátáshoz jussanak – mondta Rétvári Bence pénteken Kistarcsán.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban úgy fogalmazott: a novembertől már országszerte kilencven járóbeteg-szakrendelésen elindult rendszer feladata, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) keretein belül működő egészségablak új funkciójaként segítse a betegek mielőbbi ellátását.

Hozzátette, hogy a JIR segítségével kapnak a betegek a szakrendelésekre időpontot, ami megjelenik az egészségablak mobilalkalmazásban is. Jobban szervezhető a betegek eljutása így az orvoshoz, mert a rendszer azt szeretné elérni, hogy „amikor bent van az orvos a rendelőben, akkor legyen mindig beteg is” – fűzte hozzá az államtitkár.

A hazai egészségügy nem túl szívderítő helyzetéről rendre beszámolunk. Január 6-án a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be.

Emellett súlyos szakemberhiánnyal küzdenek az egészségügyi intézmények, a kormány ugyanis év elejével szűkített a bérnővérek foglalkoztatásának keretein megnehezítve ezzel a kórházak és az érintett alkalmazottak dolgát.

A módosításokat Takács Péter egészségügyi államtitkár próbálta megindokolni: elmondása szerint azért kellett ismét belenyúlni az egészségügyi rendszerbe, mert a bérnővéreket szürke zónában foglalkoztatták.

Pénteken kora délután számoltunk be róla, hogy a háziorvosokat átvezényléssel fenyegetik, amennyiben nem írják alá az új ügyeleti rendszerben történő munkavégzést lehetővé tevő dokumentumot. Mindennek ellenére tömegével mondanak nemet az orvosok a számukra előnytelen szerződésre.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek