Riasztották Pintér Sándort: Azonnal reagált a kórházi osztályok leállására a Belügyminisztérium

Arcpirító közleményt adtak ki.

Megírtuk, hogy január 6-án a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be.

Amint arról beszámoltunk, az egyik érintett az egyik legnagyobb hazai intézmény, a II. kerületi Észak-budai Szent János Centrumkórház. Az információk szerint az intézményben előreláthatólag jó ideig nem is fognak működni a januárban leállt osztályok.

Szerda délután a Belügyminisztérium közleményben reagált:

folyamatosak az egyeztetések a budai kórházakkal

– írták.

Kunetz Zsombor orvos hétfőn a közösségi oldalán arról írt, hogy

a Szent Jánosban immár a komoly baleseti sérültek, valamint az ittas sérültek ellátása is problémát jelent.

Előbbi esetében az intézmény az épület felújítására hivatkozik, míg az utóbbi ellátás megszüntetésének okait nem firtatták.

A Pintér Sándor vezette belügy közleményében azt írta, „a híresztelésekkel ellentétben egy beteg sem marad ellátatlanul”. Azt is közölték, hogy Takács Péter államtitkár egyeztetett az érintettekkel.

Takács szerint

„az egészségügyi kormányzat számított arra, hogy

a bérnővéreket kizsákmányoló profitéhes vállalkozások hergelésének (sic!)

ellenzéki politikusok és magukat szakértőnek nevezők is felülnek, és a politikai haszonszerzés érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a szakdolgozókat és a betegeket riogassák”.

2024. január végétől ugyanis megszűnt az egészségügyi szolgáltatók alaptevékenysége körében a munkaerő-kölcsönzés lehetősége: azaz ha egy kórházban nincs szakdolgozó, az intézmény nem teheti meg, hogy „profitorientált” vállalkozástól hívjon alkalmi segítséget.

A szaktárca szerint az intézkedéseik nem veszélyeztetik a betegellátást.

„Az egészségügyi államtitkárság az Országos Kórházi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal együttműködve folyamatosan nyomon követi a budai kórházak helyzetét annak érdekében, hogy a betegek ellátása mindenhol folyamatos és zavartalan legyen. Egy beteg sem marad ellátatlanul!”

– írták.

Ennek ellentmondani látszik, hogy nem az Észak-budai Szent János Centrumkórház az egyetlen az országban, ahol januártól megszűnnek bizonyos osztályok. Legutóbb szerdán derült ki, hogy

a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban szakorvoshiány miatt kénytelenek megszüntetni a kézsebészeti szakrendelést

– a pácienseket az ajkai Magyar Imre Kórház látja el a továbbiakban.

Tehát a zalaegerszegi betegeket egy másik (vár)megyébe irányítják át!

(via 24.hu)

Valódi Hírek