Elkeserítő számok: Súlyos ára lett a kormány variálásának, nagy bajban van a hazai egészségügy (+videó)

A szükséges szakápolók 20-25 százaléka hiányzik a rendszerből.

Mint írtuk, a kormány szűkített a bérnővérek foglalkoztatásának keretein, ezzel pedig komoly gondot okozott a hazai egészségügyi intézményeknek, amelyek hosszú ideje munkaerőhiánnyal küzdenek.

Az érintettek között akad olyan, aki pályaelhagyásra kényszerült, hiszen szolgálati jogviszonyban alacsonyabb fizetésre és kedvezőtlenebb munkakörülményekre számíthatott volna.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vezetője, Soós Adrianna bár az átalakítás egy részével egyetért, hangsúlyozta: magasabb fizetést és rugalmasabb munkakörülményeket kellene kínálni a főállású ápolóknak.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának egészségügyi árnyékminisztere a minap rámutatott, hogy mivel a kiesett munkaerőt nem pótolták, így egyre kevesebb szakember látja el a kórházi betegeket.

Ennek eredményeként az érintett intézményekben az ágyszámokat csökkenteni kellett, sőt, rengeteg kórház részlegbezárásra kényszerült, a betegeket pedig más – ugyancsak túlterhelt – kórházakba irányították – részletezte.

A szakpolitikus a minap az ATV Híradójának kifejtette: a bérnővér rendszer ugyan nem jó, de az az állapot, ami most uralkodik, éppúgy rossz. A szóban forgó nővérek

20-30 százalékkal kevesebbet keresnének szolgálati jogviszonyban.

„Az Orbán-kormánynak ez egy nagyon jó taktikája, hogy tönkretesz egy piacot, majd kivételeket enged, egy általa hozott szabályozásból, és aztán csodák csodájára 1 év múlva, 2 év múlva kiderül, hogy ezt NER közeli vállalkozók viszik tovább”

– mondta Komáromi Zoltán.

A FESZ vezetője, Soós Adrianna a Híradónak megjegyezte: óriási igény van a szakápolókra, jelenleg ugyanis

20-25 százalékuk, azaz a szükséges dolgozók negyede hiányozhat a rendszerből.

(ATV Magyarország/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Megkongatták a vészharangot a szakértők: 30 éve nem volt akkora baj az egészségügyben, mint most

https://nyugatifeny.hu/2023/10/31/egyre-nagyobb-pacban-vannak-a-magyarok-oriasi-a-szakemberhiany-ennek-meg-megisszuk-a-levet

Valódi Hírek