Magyarázkodik Pintér embere: Furcsa dolgokat mondott az egészségügy átalakításáról

Van, aki másképp látja.

Megírtuk, hogy január 6-án a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be.

Amint arról beszámoltunk, az egyik érintett az egyik legnagyobb hazai intézmény, a II. kerületi Észak-budai Szent János Centrumkórház. Az információk szerint az intézményben előreláthatólag jó ideig nem is fognak működni a januárban leállt osztályok.

Takács Péter egészségügyi államtitkár most a Magyar Nemzetnek adott interjújában magyarázkodott. Szerinte azért kellett ismét belenyúlni az egészségügyi rendszerbe, mert

szürke zónában foglalkoztatták a bérnővéreket

– ennek akartak véget vetni.

Takács szerint a dolgozók általában a minimálbér környékére lettek bejelentve, „a fizetésük egy része pedig borítékban, zsebbe érkezett,

az óradíjukat eléggé egyoldalú módon szabták meg, kvázi kizsákmányolták a szakdolgozókat.”

Az államtitkár hozzátette: a rendszer megszüntetésének másik oka az volt, hogy bár

„a szerződés arra kötelezte a munkaerő-közvetítőt, hogy az adott szakterületnek megfelelő képzettségű szakdolgozót közvetítsen ki, de ez sok esetben nem teljesült, ami a betegbiztonság szempontjából igencsak kockázatos volt”.

Az egyik legnagyobb problémát az ápolók pihenőidejében látta: az úgynevezett bérnővérek esetében az őket foglalkoztató vállalkozások gyakran nem tartották be a pihenőidőre vonatkozó követelményeket.

Takács szerint a tárca intézkedései nyomán bekövetkezett gondok „nem lesznek tartósak”.

„A rendelkezés bevezetése néhol okozhat ugyan átmeneti, de kezelhető fennakadást, ám hamarosan minden helyreáll, beteg pedig addig sem marad ellátatlanul”

– mondta.

A kórházak ezután is köthetnek szerződéseket szerinte, csak a „profitorientált” vállalkozásokat akarták kiiktatni a rendszerből.

„A kórházak a szakdolgozóval, mint magánszeméllyel köthetnek szerződést, ami lehet egészségügyi szolgálati jogviszony, vagy – speciális ellátási érdekből – személyes közreműködői szerződés”

– fejtette ki.

Hogy ez mennyiben javít majd az egészségügyi ellátáson, illetve milyen kockázatokat rejt, arról nem nyilatkozott.

Valódi Hírek