Mi a jó ég történik? Orbán francia nyelvű interjújából derült ki, valamiben máris visszatáncolt a miniszterelnök

Erre lehetett számítani.

Ahogy arról írtunk, Orbán Viktor Párizsban Emmanuel Macronnal tárgyalt az ukrán EU-csatlakozásról.

Orbán ismét kimondta:

Nem hajlandó megegyezni támogatni Ukrajna EU-csatlakozását,

Volodimir Zelenszkijjel csak stratégiai partnerséget hajlandó kötni.

Két hete már egy levélben közölte az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, hogy minden döntést megvétóz majd a december közepén tartandó csúcstalálkozón. Egy újabb, a Bloomberg által közzétett levélben pedig azt javasolta, ne is vegyék napirendre Ukrajna csatlakozását.

A párizsi tárgyalások után a miniszterelnök a Le Point-nak adott interjújában azt mondta:

„Ukrajna nehéz helyzetben van, Oroszország megszállta, és mi úgy döntöttünk, hogy támogatjuk. Ezért legitim, hogy az Európai Tanács egésze a megfelelő jelzéseket küldje Ukrajnának. Én ezt támogatom. De más jelzéseket is lehet küldeni, mint az európai uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése.

Nem ezt kellene tennünk.”

Ahogy arról írtunk, Orbán egy hete már kiverte a biztosítékot az uniós vezetőknél, amikor arról beszélt, nem is vétózni akar, hanem beleszólni a döntésbe. Rónai Sándor szerint egyértelmű, hogy Orbán Putyin szekerét tolja a csatlakozás megbénításával. A magyar–ukrán kapcsolatoknak az sem tett jót, hogy Orbán többször is hangoztatta: szerinte Ukrajna nem nyerheti meg a háborút.

Orbán a mai interjújában két dologgal indokolta a belengetett magyar vétót:

  • szerinte az ukránok nem hajlandóak tárgyalni, és
  • az európaiak sem fogadják el teljes jogú tagként az országot.

Az elmondottakból az is kiderült, hogy az ukrán agráriumtól fél, ami szerinte egy nap alatt tönkretenné az uniót. Mindennek ellenére úgy tűnik,

Orbán már nem zárkózik el kategorikusan Ukrajna támogatásától, „csupán” az ország EU-csatlakozását blokkolná.

Az orosz–magyar viszonyról azt gondolja, hogy bár Oroszországot sem történelmileg, sem politikailag nem lehet Európához hasonlítani, még együttműködhetünk velük. Igaz, belátta, hogy az oroszoknak a szabadság másodlagos kérdés, de úgy tűnt, ez Orbán szerint nem olyan nagy probléma.

A Fidesz (szélső)jobbra tolódását jelzi az is, hogy bár az interjúban arról beszélt, hogy szívesen csatlakoznának az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához ahol az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni pártja, az Olaszország Fivérei is helyet foglal , egyelőre nem tud választani.

„Az egyetlen probléma az, hogy van egy másik frakció az Európai Parlamentben, amely sok hozzánk közel álló pártot tömörít. Ez az ID- (Identitás és Demokrácia) frakció, amelynek Marine Le Pen is tagja. Ő is közel áll hozzánk.”

A NATO-val való viszonyunkról annyi derült ki az interjúból, hogy erősebbnek látja Moszkvánál, ezért nélkülözhetetlennek tartja, ahogy a hadiipari fejlesztéseket is, amelyekkel el is büszkélkedett.

A párizsi interjúban migránsozni sem felejtett el. Szerinte van okunk tartani a kultúrák keveredésétől.

(Index / Nyugati Fény)

Valódi Hírek