Itt a bosszú az ellenállásért: Orbán emberei most próbálják meg padlóra küldeni a fővárost

Megérkezett a sokmilliárdos büntetés.

A novemberi 5,5 milliárd forintot követően

az államkincstár újabb 3,8 milliárdot inkasszált a főváros számlájáról

– ezt a Magyar Államkincstár elnöke, Bugár Csaba közölte az atv.hu kérdésére a Varga Mihállyal közös sajtójékoztatóján.

Karácsony Gergely korábban lemondásra szólította fel Varga Mihályt a történtek miatt.

A főpolgármester szerint jogerős bírósági döntés mondta ki: a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról. Meglátása szerint eleget fizettek már, és a bíróság szerint is a budapesti közszolgáltatások további zavartalan működése fontosabb, mint „a jogilag vitatott kormányzati sarc” kifizetése.

Bugár szerint ez az ideiglenes védettség már nem él. Az államkincstár elnöke cinikusan „érdekes fordulat”-nak nevezte, hogy Karácsony Gergely kilátásba helyezte: hivatali hatalommal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek az ideiglenes jogvédelem ellenére véghez vitt inkasszó miatt. Azt mondta, hogy tudomása szerint ez még nem történt meg.

„Az államkincstár nemhogy meg fogja tenni a jövőben is, de a múlt héten is megtette.”

– jelentette ki az atv.hu kérdésére Bugár Csaba. Az államkincstár elnöke hozzátette: ugyanakkor több mint 1 milliárdot utaltak a fővárosnak a tömegközlekedésre – amire egyébként szükség volt.

Budapest vezetése korábban megosztotta, hogy a főváros működési bevételei az utóbbi 3 évben alig nőttek. Ellenben az infláció őket sem kímélte, az energiaárak, valamint a kamatszintek miatt hatalmas összegek szerepeltek a kiadási oldalon. Sőt, a kormányzati elvonások is jelentősek voltak, így végül kritikussá vált a Fővárosi Önkormányzat helyzete.

Áprilisban a Fővárosi Közgyűlés úgy határozott, hogy nem fizetnek ki 25 milliárd forintot az államnak. Júliusban a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester kérését az adófizetés mellőzésére. Varga Mihály ekkor közölte, hogy „az ország leggazdagabb településeként” Budapestnek is kell szolidaritási adót fizetnie. Karácsony Gergely ezután leszögezte, hogy nem hagyják tönkremenni a fővárost, fellebbeznek a bírósági döntés ellen.

Valódi Hírek