Beintett a főváros Orbánéknak: Hiába követelik a pénzt, bíróságra viszik a Budapest-adó ügyét

Gyorsan megérkezett a válasz.

Megírtuk, hogy a Fővárosi Törvényszék visszautasította Karácsony Gergelyék kérését, így Budapestnek be kell fizetnie a szolidaritási adót.

A főpolgármester közösségi oldalán reagált a történtekre. Közölte, hogy fellebbeznek az elsőfokú bírósági döntés ellen – a testület mellesleg arra hivatkozott, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét.

Karácsony Gergely bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Fellebbezünk a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen!

A Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen a tizenkétszeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások nyújtását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét.

Dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik.

Ha úgy lehetne egy állami szervnek pénzt beszedni és bankszámlát inkasszálni, hogy nincs efölött bírósági kontroll, az még Putyin Oroszországánál is mélyebbre taszítaná a közállapotokat. Az érdemi bírósági eljárásban tudnánk bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése.

Az elsőfokú bírósági döntés éppen annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia.

csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra hozta ezt a döntését.

Nemcsak azért fellebbezünk a Fővárosi Ítélőtáblához a nem jogerős elsőfokú döntés ellen, mert ezzel tudjuk megvédeni a budapesti közszolgáltatásokat. Hanem azért is, mert mi még emlékszünk a Bibó István Szakkollégium névadójának tanítására:

érdemi bírósági kontroll nélkül a közigazgatás úri huncutság.”

Valódi Hírek