Óriási balhé a fővárosban: Varga Mihály azonnali távozását követeli Karácsony Gergely

Kihúzta nála a gyufát.

„Varga Mihály azonnal távozzon a kormányból!”

– így indította pénteki Facebook-posztját Karácsony Gergely.

A főpolgármester kifejtette, hogy jogerős bírósági döntés mondta ki: a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról. Meglátása szerint eleget fizettek már, és a bíróság szerint is a budapesti közszolgáltatások további zavartalan működése fontosabb, mint „a jogilag vitatott kormányzati sarc” kifizetése.

Mindennek ellenére az államkincstár újabb 5,5 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról, ez pedig

lopás és hatalommal való visszaélés Karácsony szerint, aki felelősnek a pénzügyminisztert nevezte meg.

Elmondása szerint ráadásképp a tárca megvádolta a fővárosi vezetést, hogy hetek alatt elvertek 100 milliárd forintot. A főpolgármester közleménye szerint az összeget a kerületi önkormányzatok kapták meg a beszedett iparűzési adó nekik járó részeként.

„Két eshetőség van. Az egyik, hogy a pénzügyminiszter ennyire nem ismeri az alapvető jogszabályokat. A másik, hogy ismeri őket, de mégis hazudik. Végül is mindegy. Azonnal távoznia kell a kormányból!”

– zárta rövidre Karácsony Gergely.

Budapest vezetése korábban megosztotta, hogy a főváros működési bevételei az utóbbi 3 évben alig nőttek. Ellenben az infláció őket sem kímélte, az energiaárak, valamint a kamatszintek miatt hatalmas összegek szerepeltek a kiadási oldalon. Sőt, a kormányzati elvonások is jelentősek voltak, így végül kritikussá vált a főváros helyzete.

Áprilisban a Fővárosi Közgyűlés úgy határozott, hogy nem fizetnek ki 25 milliárd forintot az államnak. Júliusban a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester kérését az adófizetés mellőzésére. Varga Mihály ekkor közölte, hogy „az ország leggazdagabb településeként” Budapestnek is kell szolidaritási adót fizetnie. Karácsony Gergely ezután leszögezte, hogy nem hagyják tönkremenni a fővárost, fellebbeznek a bírósági döntés ellen.

(Karácsony Gergely/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek