Vasszigorral üzent Brüsszel Orbánéknak az uniós pénzek kapcsán: Álmodozni se merjenek erről az alkuról

Magyarországnak sok teljesítenivalója akad a brüsszeli forrásokért.

Szó sem lehet olyan politikai alkuról a magyar kormány és az Európai Bizottság között, amely a költségvetési felülvizsgálat átengedésének fejében megnyitná az utat az uniós források előtt – szögezte le Věra Jourová bizottsági alelnök a Szabad Európának adott friss interjújában.

Mint mondta, ha az Orbán-kormány ki tudja javítani a hiányosságokat, akkor megnyílhatnak a brüsszeli pénzcsapok, ugyanakkor ehhez Magyarországnak sok teljesítenivalója akad: például a bizottság egyik célja az volt, hogy hazánkban végrehajtsák a bírói rendszerben és az ügyészség tevékenységében szükséges reformokat.

Hangsúlyozta: amikor elindítják majd az utalást,

biztosan tudni akarják, hogy az ország képes lesz eljárni a csalás és a korrupció ellen.

Jourová szerint Orbán Viktorék komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy meggyőzzék a bizottságot: végrehajtják a Brüsszel által kérteket.

Emellett megosztotta: meggyőződése, hogy a kormány el akarja érni a pénzek folyósítását. Mint mondta, a döntésüket várhatóan a következő hetekben hozzák meg.

Jourová mellesleg pár napja látogatott Budapestre: Didier Reynders igazságügyi biztossal, valamint Elisa Ferreirával, a kohéziós forrásokért felelős vezetővel vettek részt a Fővárosi Önkormányzat, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézetének konferenciáján.

A politikus a rendezvényen hangsúlyozta: a jogállamiság alapvetően mindenhol ugyanazt jelenti szerte az Európai Unióban. Rámutatott, hogy az éves jogállamisági jelentéseket megelőzésként használják: ezek segítségével fel tudják ismerni a problémákat, mielőtt azok komolyabb gyökeret eresztenének.

Hozzátette: a labda most a magyar térfélen pattog, a kormánynak javaslatot kell tennie a szükséges intézkedésekre.

Valódi Hírek