Elrontották Orbán mestertervét: Vétóval fenyegetőzött, de keresztbe feküdtek előtte

Ez nem jött össze.

Orbán Viktor levelet küldött a minap Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Mint írta, megvétózza az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló uniós döntést, amennyiben az európai vezetők ellenzik, hogy stratégiai vitát folytassanak a Kijevvel kapcsolatos politikáról – részletezte szerdán a portfolio.hu. A miniszterelnök szerint addig nem lehet tárgyalni a kulcsfontosságú kérdésekről, amíg a közösség vezetői nem veszik ki a részüket a stratégiai vitából.

Mint írtuk, Orbánékat sarokba szorította az Európai Bizottság, hiszen újabb kérdéseket küldött a kormánynak az igazságügyi reformokat illetően.

Minél tovább halogatják Orbánék a válaszadást, annál tovább csúszik az uniós források lehívása.

Ráadásul nemrég két uniós biztos is megerősítette, hogy a magyar kormány továbbra sem válaszol, és ha mégis, nem ad kielégítő válaszokat a bizottságnak.

Didier Reynders igazságügyi biztos emellett a minap hangsúlyozta, hogy semmiféle forrást nem folyósítanak Magyarországnak mindaddig, amíg a kormány nem teljesíti az előírt követelményeket, valamint nem orvosolja a felmerült hiányosságokat.

A Portfolio egyik forrása elárulta: a hétéves közös költségvetés felülvizsgálata a jövő év elejére tolódott, így Orbánék

„vétófegyvere hatástalanná vált egy időre”

ezen a területen.

Ezzel kapcsolatban a bizottság korábban leszögezte, hogy nem kötnek politikai alkut a kormánnyal, hiába kommunikálják azt Orbánék, hogy az Ukrajnának szánt EU-s támogatások és a befagyasztott brüsszeli pénzek összefüggnek.

Valódi Hírek