Itt a bizonyíték: Lelepleződött az Orbán-kormány súlyos kamuja, már nincs kire mutogatni

Be akarta magyarázni a magyaroknak a téveszméjét, de nem jött össze.

Orbán Viktorék lassan másfél éve mutogatnak Ukrajnára, amiért az Európai Unió nem utal Magyarországnak kohéziós forrást, pedig erre nincs okuk – erről tartott sajtótájékoztatót Ujhelyi István.

Az Esély Közösség alapítója kifejtette: a miniszterelnök még júniusban nyilatkozott arról, hogy szerinte a magyarok pénze Ukrajnában van. Ugyanakkor ez óriási hazugság – mutatott rá Ujhelyi, és valószínűleg ezért nem mert a felvetésével Orbán a tagállamok vezetői elé állni.

Az EP-képviselő hangsúlyozta: Orbán jól tudja, hogy minden hétéves európai uniós költségvetési ciklus felezésekor felülvizsgálatot végez az EU. Mint mondta, szó sincs arról, hogy bajban van az Unió, csupán módosítanák a 3 évvel ezelőtt elfogadott büdzsét.

Tény, hogy időközben kialakult egy háború, így a közösség minden támogatást megad Ukrajnának, hogy Vlagyimir Putyinék ne kebelezzék be az országot – fogalmazott Ujhelyi, ám kiemelte, hogy a háborút és a Magyarországnak járó brüsszeli forrásokat összekötni „brutális hazugság”.

Orbánék is tudják, hogy hazudnak, mi is tudjuk hogy hazudnak, de beszereztünk erről egy papírt is – összegezte az EP-képviselő. Sürgősségi kérdésére Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa válaszolt.

Mint írta,

„az Ukrajnának nyújtott uniós pénzügyi támogatás nem kapcsolódik a tagállamoknak, köztük Magyarországnak szánt pénzeszközökhöz”.

Hozzátette:

„az Ukrajna támogatására előirányzott finanszírozás nem érinti hátrányosan a tagállamok támogatására fenntartott finanszírozást”.

Hahn azt is világosan közölte:

„Ukrajna harmadik országként nem jogosult támogatásra sem a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből, sem a többéves pénzügyi keret tagállamok számára fenntartott kiadási programjaiból, például a kohéziós politikai programokból”.

Sőt, a bizottság még arra is választ adott, hogy kik miatt és miért nem érkeznek az uniós források.

„Magyarország azért nem részesült finanszírozásban, mert még nem teljesítette az ilyen finanszírozáshoz való hozzáférés valamennyi szükséges előfeltételét”

– szögezték le. Hahn levelében arra is kitért:

„a megosztott irányítás alá tartozó uniós finanszírozáshoz való teljes körű hozzáférés biztosítása érdekében

Magyarországnak teljesítenie kell a feljogosító feltételeket,

többek között az Európai Unió Alapjogi Chartájának való megfelelés tekintetében”.

Ujhelyi ismételte: azért nem érkeznek a brüsszeli pénzek,

mert az Orbán-kormány leépítette a jogállamiságot, valamint nem hajlandóak az Európai Unió szabályai szerint eljárni.

(Ujhelyi István dr./Facebook)

Valódi Hírek