Fontos vendég érkezett a Karmelitába, az ország jövője a tárgyalás tétje

Nem egyedül Orbán a házigazda.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy Budapestre készül Charles Michel, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson Orbán Viktorral.

A politikus meg is érkezett, és Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta őt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor. A tárgyaláson Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett – ismertette a sajtófőnök.

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Budapest, 2023. november 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én. A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A találkozó előzménye lehet, hogy a magyar miniszterelnök nemrég levelet küldött Michelnek. Közölte, hogy megvétózza az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló uniós döntést, amennyiben az európai vezetők ellenzik, hogy stratégiai vitát folytassanak a Kijevvel kapcsolatos politikáról.

Pár napja az is kiderült, hogy Orbán „vétófegyvere” hatástalanná vált egy időre a hétéves közös költségvetés felülvizsgálata kapcsán, mivel az 2024 elejére tolódott.

Az értesülések szerint a látogatás célja, hogy a két politikus alkut kössön, és a decemberi uniós csúcstalálkozó ne fusson zátonyra. A jelek szerint azonban Orbán ellenállása miatt az EU-nak

el kell halasztania a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdését

Ukrajnával és Moldovával.

Egy másik lehetséges forgatókönyv is szóba került a minap. Eszerint a magyar miniszterelnök fenyegetései miatt

egyes országok fontolóra vehetik Magyarország megkerülését,

amennyiben Orbán mégis élne a vétójoggal.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek