Beindul a parlamenti úthenger: Meredek csütörtök vár a magyarokra

Erős menet lesz.

Megírtuk, hogy Semjén Zsolt november 21-ről 22-ére virradó éjjelen benyújtott egy hatalmas törvénycsomagot a parlamentnek. Többek között ezeket a javaslatokat is tárgyalni fogja csütörtökön délelőtt az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága.

Az összesen 32 napirendi pont között a legfontosabbakról mi is írtunk már. Ezek között szerepel:

  • Az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomag: ennek értelmében akár három év börtönre is ítélhetik majd azokat, akik „tiltott külföldi támogatást” vagy „e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt” fogadnak el.
  • Az idegenrendészetinek elkeresztelt törvénycsomag: ebben szigorítani próbálja a kormány a Magyarországra jövő vendégmunkások jogállását, ezzel kedvezve az őket foglalkoztató külföldi cégeknek, hiszen még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza majd az EU-n kívüli munkavállalókat, ugyanakkor még tovább csökkenti a bérigényt, ez pedig a magyar munkavállalók számára is kedvezőtlen fordulatot jelent.
  • A budapesti választási rendszer megváltoztatása: papíron a Mi Hazánk által (minden bizonnyal a kormánypártok érdekében) benyújtott törvénymódosítás arányosabbá tenné a fővárosi közgyűlés összetételét, ezzel kedvezve a Fidesznek, a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak, de megnehezíti a többség megszerzését az együttműködő ellenzéki pártoknak.
  • A digitális állampolgárság program: ez Rogán Antal törvénytervezete, aki azt szeretné, hogy három éven belül már semmilyen igazolványra ne legyen szükség, csak egy mobilalkalmazásra, amellyel minden hivatalos ügyünket elvégezhetjük. Ez ugyan felvet rengeteg adatvédelmi aggályt is, bár kétségtelenül kényelmesnek hangzik.
  • A Magyar Honvédség szinte teljes bedarálását: ennek a lényege, hogy a honvédelmi miniszter és a kormány kezébe totális hatalom kerülne a hadsereg irányítása felett, a szakszervezetek alapítását betiltják a honvédeknek, mindezt azzal indokolva, hogy a „haza védelme nemzeti ügy”.
  • A kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatok eltörlése: a Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott a javaslat ellen, hiszen 1000-2000 forintot spórolhatna egy munkavállalón a foglalkoztatója, azonban az általános egészségügyi állapota jelentősen romlana tőle a magyaroknak, amely komoly nemzetgazdasági károkat okozhat.
  • A Miniszterelnökség leépítése: Orbán Viktor úgy alakítja át a kormányzati struktúrát, hogy Gulyás Gergely hatalmát jelentősen csorbítja, miközben Navracsics Tibor kezében újra közel annyi feladatkör fog összpontosulni, mint 20102014 között.
  • 20 (!) katonát küldene a kormány az Iszlám Állam ellen: a magyar honvédek – váltási időszakban 40 – az iszlamista terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben vennének részt.

Valódi Hírek