Bejelentették: Jön az új törvény, vasszigorral csapnak le Pintér Sándorék, de valami nagyon nem stimmel

Benyújtották az új idegenrendészeti törvényt.

Benyújtotta a kormány az új, átfogó idegenrendészeti törvényt, amely jelentős szigorítást jelent az eddigi szabályozáshoz képest – tájékoztatta a Belügyminisztérium szerdán az MTI-t.

Azt írták: a szigorításra „a tömeges migráció miatt” van szükség. „Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg – állították a közleményben.

Világosan kell szabályozni, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén. Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan – magyarázta a tárca, hozzátéve:

a kormány ezért új átfogó törvény alkotására tesz javaslatot,

amely szigorítja és egyértelművé teszi külföldi állampolgárok Magyarországon való tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit.

„Magyarország szuverén állam, ezért maga határozza meg, hogy kit enged a területére, és mindenkitől elvárjuk, hogy a magyar törvényeket és az együttélés magyar normáit tartsa be”

– fogalmaztak a közleményben.

Úgy folytatták: aki a magyar törvényeket és a magyar szabályokat nem tiszteli, annak azonnal el kell hagynia az ország területét.

Ha Magyarország területét nem hagyja el önként, akkor –

törvényesen, de határozottan – el kell távolítani

– nyomatékosította a tárca.

A részleteket ismertetve közölték: a törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat Magyarországon „csak a legszigorúbb szabályok” mellett lehet alkalmazni és külföldi csak akkor végezhet Magyarországon munkát, ha arra magyar munkavállaló nem vállalkozik. Ezért minden egyes álláshely esetében először meg kell vizsgálni, hogy van-e magyar munkavállaló, ha van, őt kell alkalmazni, ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni – magyarázták.

„Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot”

– ismételte közleményében a Belügyminisztérium.

Azt is írták, hogy a magyarországi tartózkodás idegen állam polgára számára nem alapjog. Külföldi kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon – tették hozzá.

Harmadik országbeli állam állampolgára tartósan Magyarország területén a magyar állam engedélye esetén tartózkodhat vagy vállalhat munkát, kizárólag akkor, ha a harmadik országbeli állampolgár magyarországi tartózkodása a magyar társadalom érdekeit szolgálja, és magyarországi munkavállalása egyetlen magyar állampolgárt sem hoz kedvezőtlen helyzetbe – foglalta össze a Belügyminisztérium.

Megjegyezzük, ugyan Orbán Viktor kormánya a közelmúltban módosította a vendégmunkásokra vonatkozó törvényjavaslatukat, mégis folyamatosan egyeztetnek a külföldi munkavállalók Magyarországra hozataláról. Beszámoltunk róla korábban, hogy a thai és a Fülöp-szigeteki vendégmunkások után kenyai dolgozókat is észleltek Szombathely környékén, akik az elektronikai termékek javításával foglalkozó Ivy Technology telephelyén végeznek betanított munkát.

Mint ismert, az Orbán-kormány legfőbb célja, hogy Magyarországot Európa legnagyobb akkumulátorgyártó országává változtassa, ennek érdekében pedig gőzerővel telepítik be a leginkább ázsiai országokból érkező vendégmunkásokat. De persze, a gomba módra szaporodó kínai gyáraknak hely kell, ezért pedig az Orbán-kormány kész akár természetvédelmi területeket is ledózerolni.

Az árnyékkormány kiemelten foglalkozik az Orbán-kormány által Magyarországra telepített vendégmunkások ügyével. Szerintük külföldi vendégmunkások betelepítése helyett versenyképes fizetés és oktatás kell. Arról is beszámoltunk, hogy Varga Ferenc, bér- és munkaügyi árnyékminiszter videósorozatot indított a Magyarországra behozott vendégmunkásokról. Varga hangsúlyozta: bár Orbán Viktorék nemrég visszavonták a vendégmunkásokkal kapcsolatos törvényjavaslatukat, mégis folyamatosan egyeztetnek a külföldi munkavállalók Magyarországra hozataláról.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek