Elszabadultak az indulatok: Kitört a balhé a bizottsági ülésen, majd folytatódott a Parlamentben is

Parlamenti színjáték.

Bár az Igazságügyi Bizottság csütörtök reggeli ülésén a kormánypárti képviselők szó nélkül megszavazták a Mi Hazánk Mozgalom múlt héten benyújtott törvényjavaslatát, amellyel

fél évvel az 2024-es önkormányzati választás előtt átírnák a szabályokat Budapesten,

délután már látványosan távol maradtak a javaslat parlamenti vitájáról – írta meg a 444.

A javaslat a fővárosban visszaállítaná a tisztán listás választási rendszert. Hogy ez milyen káros következményekkel járhat, azt itt foglaltuk össze.

A vitában az egyik beterjesztő, Novák Előd megismételte a délelőtti bizottsági ülésen elsütött érvét:

„Szeretnénk véget vetni a félszázalékos Párbeszéd fővárosi túlhatalmának.”

Ugyanakkor reagált az időzítésnek szóló kritikákra:

„Ha valakit mégis az zavar, hogy ezt csak bő fél évvel a választások előtt módosítjuk, akkor kész vagyok előterjesztőként befogadni olyan módosító javaslatot, ami kitolná ennek a határidejét. Akár az önkormányzati választás utáni időpontra.”

Bár ha igaza van Karácsony Gergelynek, és tényleg az a cél, hogy a fideszes módosítók után még a közvetlen főpolgármester-választást is megszüntessék, akkor ez a javaslat is csak a színjáték része.

Az ellenzéki pártok fő témája a vitában a Fidesz és a Mi Hazánk összejátszása volt.

Gy. Németh Erzsébet megjegyezte, hogy a kormánypárti képviselők gyanúsan hallgatnak a tervezetről. Arról beszélt, hogy a javaslatot a Fidesz diktálhatta le a Mi Hazánknak. A jobbikos Dudás Róbert pedig egyenesen az Igazságügy Minisztérium munkatársainak gratulált a „tökéletesen kodifikált” javaslathoz.

Az MSZP-s Molnár Zsolt szerint egyébként meglenne a helye az arányosabb választási rendszerről szóló vitának, de néhány hónappal a választások előtt nem lehet erről érdemben vitatkozni. Emlékeztetett, hogy az ellenzék korábban szintén kezdeményezte, hogy arányosabb legyen a magyar választási rendszer. Jó vitaalapnak tartja a Mi Hazánk javaslatát, de szerinte jövő ősszel kellene visszatérni rá.

Korábban, a csütörtök délelőtti bizottsági vitában ennél jóval durvább volt a hangnem. Jakab Péter, Nép Pártján elnöke nem válogatta meg a szavait. Jakab szerint rosszul áll a Fidesz szénája a fővárosban, és ahelyett, hogy befejeznék a fővárosiak fenyegetését, inkább átírják a választási szabályokat fél évvel a választás előtt. Ez finoman szólva is ciki Jakab szerint, és elég keményen fogalmazott az egykori párttársairól:

korábban Volner János volt a Fidesz csicskása, most a Mi Hazánkra jutott a Fidesz csicskás szerep.

A bizottság KDNP-s elnöke, Vejkey Imre visszautasította, hogy bárki is a Fidesz csicskása lenne. A mi hazánkos Szabadi István szerint a baloldal a külföldi milliárdosok csicskása, míg Novák Előd rögtön elővette szokott eszközét, a rasszizmuzst: szerinte „a csicskázás már cigánytempó volt”.

A Momentum frakciójában politizáló Szabó Szabolcs javaslatára a bizottság arról döntött, hogy jelzik Kövér Lászlónak, milyen kifejezést használt Novák Előd.

 

Valódi Hírek