Súlyos balhé: Kiderült, melyik az az egy mondat, amit letiltott az MTI

Cenzúráztak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt követelte csütörtöki közleményében, hogy a kormány

ne törölje el a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat.

„A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége ezért kéri az országgyűlési képviselőket, hogy a törvénytervezetet ne szavazzák meg, mert az Magyarország érdekeivel ellentétes.”

Az előbb idézett mondatot nem jelentette meg a közleményből az MTI.

Semjén Zsolt kedden késő este nyújtotta be friss javaslatát, amelyben többek között az is szerepel, hogy „a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése” céljából megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat.

Az orvosi kamara azt írta, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nekik még arról beszélt, hogy „jobban ki kell használni, kiterjeszteni a munkaköri alkalmassági vizsgálatokban rejlő potenciált, pár órával később viszont már ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek”.

A MOK érvei szerint 1000-2000 forintot spórol munkavállalóként ezzel egy munkaadó, viszont sokkal többe kerül neki, ha egy munkavállaló kiesik egészségügyi okok miatt.

A közegészségügy jelenlegi rossz helyzete mellett a kötelező alkalmassági vizsgálat eltörlése miatt „a munkaképes népesség jelenleg sem kielégítő általános egészségi állapota tovább romlik majd”, ez pedig

milliárdokban mérhető gazdasági károkat

fog okozni.

Valódi Hírek