Nagy a baj: A drasztikus áremelkedések miatt egyre kevesebb a magyarok félretett pénze

A drágulás miatt reálbér csökkenésről kell beszélni.

Az egyre fokozódó munkaerőhiány és a növekvő infláció, éreztetik hatásukat a bérek tekintetében is. A Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint a második negyedévben a munkáltatók teljes körénél 15,1 tized százalékkal emelkedett az átlagbér. Azonban a GKI vezérigazgatója kiemelte: a drasztikusan növekvő árak a béremelések ellenére is reálbér csökkenést okoznak — írta riportjában az atv.hu.

Az egyik legnagyobb álláskereső honlap adatai szerint, sok pékségbe keresnek jelenleg szakmunkásokat, van, ahol nettó 430 000-550 000 forintos fizetésért.

Nem csak ezen a területen egyre több a betöltetlen állás,

az elvándorlás miatt ugyanis megugrott a munkaerőhiány számos ágazatban.

A betanított munkások fizetése az év eleji minimálbér és garantált bérminimum-emelés miatt emelkedett a szakember szerint, ami javít az adatokon, ám a drágulás ütemét tudta lekövetni.

„A fizikai szakdolgozók illetve a betanított munkások átlag óradíja gyakorlatilag az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos emelkedést jelentett. Illetve a velünk együtt dolgozó MOOR Hungary mért egy 10 százalékos növekedést”

— fejtette ki a portálnak Nódrági József.

Ebből az következik, hogy pénzük egyre inkább veszít értékéből: a pénzromlás üteme megállíthatatlan, a lélektani határt májusban lépte át, amikor 10,7 százalék volt a drágulás mértéke, ami a nyár folyamán folyamatosan nőtt, szeptemberben pedig az infláció már elérte a 20,1 százalékot is.

Ez pedig a Statisztikai Hivatal legújabb jelentése szerint az ár-bér spirál kialakulásához vezetett. A második negyedéves adatok szerint a munkáltatók teljes körénél az átlagbér 15,1 tized százalékkal nőtt, ami tovább fűtheti az inflációt.

A GKI vezérigazgatója ugyanakkor úgy véli, hiába adnak több pénzt a dolgozóknak,

a drágulás miatt reálbér csökkenésről kell beszélni.

„A versenyszférában eleve kevesebb volt a béremelés, vagy kisebb mértékű volt, és az 5 fő alatti cégeknél még kisebb. Ugye a 20 százalék egy havi index, de az átlagos árindex, ami várhatóan 13-14 százalék lesz, abból az következik, hogy a dolgozók jelentős részének reálbér csökkenés lesz az idén”

— közölte Molnár László.

Hasonlóan látja a helyzetet az agrárközgazdász is, aki úgy számol, a növekvő árak miatt

egyre kevesebb embernek van félretett pénze.

„Nagyon kevés tartaléka maradt, a következő három hónapban mondjuk az idei év végéig, jövő év januárig az összes plusz forrást el fogja költeni a lakosság”

— értékelte Raskó György, aki úgy véli, a rekord magas infláció a jövő évben csak lassan fog mérséklődni, a cégek év eleji béremelései pedig nem minden esetben kompenzálják majd a dolgozók növekvő kiadásait.

Videó:

(atv.hu)

Valódi Hírek