12 pontos követeléssel álltak elő az orvosok és ápolók: Drámai következménye lesz, ha Orbán nem teljesíti őket

Rátenyereltek a vészcsengőre.

„A járványt megelőzően is széttagolt, rossz hatásfokkal működő magyar egészségügy az utóbbi évtizedek legnehezebb szakaszát éli.”

– kezdi a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a 12 pontos javaslatcsomagát.

Először is

érdemi béremelést követelnek

az ápolók számára úgy, hogy az arányaiban illeszkedjen az orvosok jelentősen megemelt fizetéséhez. Erről már egy éve nyújtottak be részletes tervet a kormánynak, de akkor azt elutasították.

Ez a probléma azért is fontos, mert emiatt konfliktus alakulhatott volna ki az orvosok és a szakdolgozók között; szerencsére ez azonban nem történt meg, és együtt állnak ki a béremelésért.

A kormány azt ígérte, 2022-től 21 százalékkal emelik az ápolók fizetését a 2018-as bérükhöz képest. A MESZK ezt alapból kevésnek tartja, ráadásul nem is biztos, hogy ez mindenkinek járnak fog, mert más

pótlékokat viszont nem fognak megkapni.

Az így járt ágazatok között van például az onkológia, vagy a járványban különösen fontos intenzív ápolás.

Béremelésre pedig most nagy szükség van az óriási szakemberhiány miatt. A 90-es évek elején még évente 6-7 ezer ápolót képeztek az országban, mostanra viszont csak néhány százat. Így míg a 80-as években kezdő ápolók hamarosan nyugdíjba mennek,

utánpótlás nincs utánuk.

Jól jelzi az emberhiány mértékét, hogy régen mindennap három műszak működött a kórházakban, egyórás átfedésekkel. Ma már nem hogy az átfedéseket nem tudják megoldani, de már csak két műszak van egy nap, így sokaknak

12 órán keresztül kell dolgozniuk.

Az egészségügy leépítése azzal a következménnyel jár, hogy sok beteg inkább a magánegészségügyet választja:

„A megindult folyamatok a magyar egészségügy kettészakadásával fenyegetnek. Ennek pedig hosszabb távon nemcsak a szegényebb néprétegek, hanem az egész magyar társadalom látja kárát, mivel Magyarországon nincs két egészségügyre elegendő személyi és pénzügyi erőforrás.”

– figyelmeztet a MESZK.

A 12 pont között van még a járványadatok széleskörű nyilvánosságra hozatala, a közegészségügyi-járványügyi rendszer megerősítése, és az ÁNTSZ visszaállítása is.

(mok.hu)

Valódi Hírek